RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

НМТ-2023: коефіцієнти для спеціальностей при вступі і таблиці переведення балів

У 2023 році для вступу на бакалаврат замість зовнішнього незалежного оцінювання претендентам доведеться в комп'ютерному форматі пройти національний мультипредметний тест, який відбуватиметься виключно в спеціальних тимчасових екзаменаційних центрах, навіть за кордоном.

Про це інформує портал osvita.

Читайте: Українська мова і математика - обов’язкові: прийнято важливий закон про НМТ-2023 для випускників

Передбачено проведення двох сесій НМТ, з яких "основна" пройде 5 червня – 23 червня, а "додаткова" - 11 липня – 24 липня.

Переважна більшість учасників мультипредметного тесту має пройти тестування під час основної сесії, а додаткова буде доступною для тих, хто не зможе взяти участі під час проведення основній сесії. Для участі в додатковій сесії потрібні вагомі причини, серед яких неможливість потрапити до пункту проведення тестування з окупованої території, або оголошення повітряної тривоги при роботі над тестом.

Наголошується, що учасник матиме лише одну спробу на проходження тестування й перескласти тест під час додаткової сесії неможливо.

Як поінформували у МОН, абітурієнти загалом складатимуть 3 предмети: два обов'язкові – українська мова і математика та один за вибором учасника. При виборі цього предмета варто зважати на встановлені МОН коефіцієнти, які застосовуватимуться для кожної із спеціальностей, аби надати результатам НМТ більшої ваги при вступі на спеціальність, споріднену до вибіркового предмета.

Тобто, при вступі на економічний напрям найбільшу вагу матиме результат з математики тощо.

Після завершення виконання всіх завдань, учасники отримають кількість правильних відповідей за усі пройдені предметні блоки й для конкурсного відбору до закладів вищої освіти використовуватимуться результати кожного блоку, переведені в шкалу 100-200 балів.

Оцінка зі шкалою 100-200 балів є рейтинговою і розраховується за допомогою таблиць переведення.

Аби отримати по 100 рейтингових балів за кожен блок, достатньо набрати хоча б 4 бали з математики, іноземної мови, фізики, хімії; 5 балів – з української мови та біології, 6 балів – з історії України.

ТАБЛИЦІ ПЕРЕВЕДЕННЯ БАЛІВ НМТ 2023

Нагадаємо, що цьогоріч вступна кампанія складатиметься з кількох етапів, кожен з яких матиме визначені терміни.

Вас може зацікавити:

Аспірантів стало більше, але є нюанс: в Україні викрили нову схему ухиляння від мобілізації

Коли має закінчитися навчання в українських школах: названо дату

Скорочення кількості предметів в українських школах: міністр зробив важливе уточнення