RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Скорочення кількості предметів в українських школах: міністр зробив важливе уточнення

В українських школах не скорочуватимуть кількість ключових шкільних предметів. У Міністерстві освіти та науки наразі не розглядають такої можливості.

У цьому запевнив очільник відомства Оксен Лісовий під час ефіру телемарафону "Єдині новини".

Читайте також: В українських школах хочуть запровадити викладання двома мовами

За його словами, йдеться виключно про те, щоб викладання предметів у школі було сконцентровано на корисних знаннях, а обсяг викладання враховував би можливості дитини освоїти його.

"По-перше треба усвідомлювати, що ми не допускаємо сьогодні скорочення дисциплін ключових – таких як історія України, українська мова, хімія, фізика, математика, біологія. Тобто всі ті ключові дисципліни, які є в школі, вони повинні залишитися. Ми говоримо про оптимізацію програми, ми говоримо про їх концентрацію корисними знаннями, ми говоримо про ті дисципліни, якими можливо можна пожертвувати і сьогодні це питання експертів і експертного розгляду", - зауважив міністр.

Водночас він не уточнив, які саме предмети можуть бути оптимізовані, проте розповів, які предмети варто концентрувати.

"Скажімо, можна концентрованіше подати основи здоров'я або якісь інші дисципліни. Не буду їх називати, щоб не створювати зайвої інформаційної хвилі. Це питання експертизи. Всі ключові дисципліни, і природничі, і гуманітарні будуть збережені, вони повинні бути концентровані, але подані таким чином, щоб врахувати можливості дитини засвоїти весь цей обсяг знань", - додав Оксен Лісовий.

Раніше міністр освіти писав у мережі, що два роки коронавірусу та рік повномасштабного вторгнення Росії спричинили те, що психологічне та розумове навантаження на школярів зараз дуже високе через велику кількість предметів, навчання онлайн, додаткові заняття. Зокрема, у 7-9 класі діти вчать вже близько 20 предметів.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні може змінитися механізм відрахування, поновлення та переведення студентів. Зокрема, дозволять їх відраховувати із вишів за плагіат.

  • Вас може зацікавити:

Гола ставка і жодних надбавок: як вижити вчителям у 2023 році

ЗНО-2023: українців розгнівала скандальна пропозиція Міносвіти

Студенти мають право на відстрочку, але є нюанси: кого можуть мобілізувати