RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Що зміниться у православному календарі з 1 вересня 2023 року: інфографіка

Архієрейський собор Православної Церкви України, який проходить в Трапезному храмі Києво-Печерської лаври, ухвалив доленосне рішення про перехід на Новоюліанський календар. Це означає, що дати церковиз свят будуть зміщені у часі.

"Апостроф" розповідає, що зміниться у православному календарі з 1 вересня 2023 року, коли набере чинності новий календар ПЦУ.

Новий календар почне діяти з 1 вересня, тож вже 8 вересня православні відзначатимуть Різдво Пресвятої Богородиці (Другу Перечисту).

Різдво буде 25 грудня, а не 7 січня, Щедрий вечір (Маланки) - 31 грудня, а не 13 січня, Новий рік починатиметься з свята Василя - 1 січня, а не 14 січня. Відповідно зміниться і дата Водохреща - за новим календарем його відзначатимуть 6 січня.

Покрову будуть відзначати 1 жовтня, День Святого Миколая – 6 грудня. Благовіщення буде 25 березня, а не 7 квітня.

УГКЦ та ПЦУ 1 вересня перейдуть на новий стиль для нерухомих свят, але зберігатимуть чинну Пасхалію – святкування Великодня і прив'язаних до нього подій. Трійцю святкуватимуть на 50-й день після Великодня.

Такий перехід зі старого Юліанського календаря на новий без врахування Великодня називають "Новоюліанським календарем".

Формальне рішення про остаточний перехід на новий календар буде ухвалено 27 липня на Помісному соборі – вищому органі церковної влади. При цьому предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній заявив, що питання все одно вже вирішене, і з 1 вересня буде перехід.

Раніше ми публікували церковний календар на травень 2023 року.

  • Вас може зацікавити:

Рада церков підтримала заборону УПЦ МП: законопроєкт уже у Раді

ПЦУ скоро почне календарну реформу: Епіфаній назвав термін

Ще один храм в Україні перейшов із УПЦ МП до ПЦУ