RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Мобілізація 2023: які зараз зарплати, умови звільнення строковиків і що хочуть змінити

На час дії воєнного стану в Україні солдати строкової служби одержують посадовий одержують оклад у сумі від 350 до 700 гривень, ліжко-місце у казармі, військову форму та харчування.

Про це повідомляє ГО Юридична Сотня.

Читайте також: Ще одну категорію чоловіків планують мобілізувати: кого торкнеться

З 24 лютого минулого року для цих солдатів було встановлено додаткову винагороду за проходження військової служби. Спочатку йшлося про винагороду до 100 тисяч гривень у разі участі у бойових діях, потім їх було "скасовано" з винятків щодо виплати додаткової винагороди у розмірі 30 тисяч гривень.

З минулого року така додаткова винагорода виплачується у розмірі 30 тисяч. гривень: військовим, які виконують бойові чи спеціальні завдання відповідно до бойових наказів чи розпоряджень, у розрахунку на місяць пропорційно до часу виконання бойових чи спеціальних завдань. Тут, на відміну від абзацу про винагороду у розмірі до 100 тисяч, строковики не вказані.

Відповідно до постанови Кабміну за номером 704 розміри посадових окладів, окладів за військовими або спеціальними званнями військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу та деяких інших осіб розраховуються виходячи з розміру 1762 гривні та визначаються шляхом множення на відповідний тарифний коефіцієнт згідно з додатками 1 . та 14. Додаток 12 стосується строковиків. Воно передбачає тарифні коефіцієнти від 0,2 до 0,4, тому виходить мізерна сума від 350 до 700 гривень.

Незважаючи на такий невеликий оклад, строковики не завжди можуть поєднувати службу з іншою діяльністю. Це не заборонено, але на практиці це дуже складно зробити.

Оптимальний вихід - продовження військової служби за контрактом з виплатою повноцінного грошового забезпечення. В цьому випадку все залежить від бажання самої людини, а також від командира, який має право на укладення контракту.

Які зміни очікуються?

Проєкт закону за номером 9140 від 23 березня .2023 пропонує передбачити у ЗУ Про військовий обов'язок та військову службу можливість для строковиків звільнитися із строкової служби за заявою, тобто за власним бажанням. Після цього вони будуть зобов'язані прибути до ТЦК та СП за місцем проживання для постановки на військовий облік.

Є також проєкт щодо відпусток для строковиків, винагороди військовим, які перебувають у зоні бойових дій, у тому числі строковикам, у розмірі 16 мінімальних зарплат. Також існує потенційна можливість збільшення забезпечення цих військових до розміру мінімальної зарплати, але поки що тексту проєкт немає .

Раніше "Апостроф" повідомляв, як звільнитися з військової служби зі стану здоров'я .

  • Вас може зацікавити:

У Залужного анонсували зміни у роботі військово-лікарських комісій: обіцяють е-черги та збільшення мережі закладів

Проходження медкомісії призовниками та мобілізованими: Рада хоче внести зміни

Видача документів сім'ям загиблих або зниклих безвісти військових: що потрібно знати