RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Нічний удар "Іскандерами" по Києву: в чому особливість цих балістичних ракет

Росія атакувала Київ балістичними ракетами ОТРК "Іскандер-М", всі вони були збиті, але уламки принесли чимало бід.

"Апостроф" розповідає, чим небезпечна ця зброя та які у неї технічні характеристики.

Читайте також: В перший день літа Росія вдарила по Києву – серед жертв є діти: фото та всі подробиці

У разі застосування окупантами ракети Х-47М Кинджал фіксується виліт ракетоносія Міг-31К, тому прогнозувати загрозу простіше, і часу для переходу в укриття набагато більше. А ось з ОТРК "Іскандер-М" ситуація складніша - дуже важко засікти його переміщення, зазвичай загроза фіксується за фактом виходу ракет з пускової установки. З Брянської області до Києва вони й долітають за 5 хвилин.

Балістична ракета 9М723 до ОТРК "Іскандер" завдовжки 7,2 метра та важить у спорядженому стані 3,8 тонни, має бойову частину вагою 480 кілограмів вибухівки. Вона розвиває швидкість до 2100 м/с та долітає до Києва за 2-4 хвилини. Збиття таких ракет означає лише те, що їхні уламки падають на землю і загрожують людям та спорудам. Наразі українська ППО здатна збивати зазначені ракети над містами, які прикриті засобами протиракетної оборони, що перехоплюють ціль за 30-60 кілометрів, залежно від ЗРК та типу ракет, що використовуються.

Також слід нагадати, що ракета може бути споряджена не лише осколково-фугасною, а касетною, включно з термобаричними елементами, фугасно-запальною та бетонобійною бойовою частиною.

Підкреслимо, що результат "прильоту" однієї такої ракети по міській забудові – десятки загиблих, а 5 таких ракет – сотні загиблих та понад тисячі поранених. Якщо вже оголошена тривога з загрозою застосування балістичних ракет, і ви бачите, що не встигаєте вкластися в 5 хвилин до укриття - то краще вже дотримуватися правил "двох стін". Не перебувайте на вулиці або поблизу дверей та вікон. Не нехтуйте правилами безпеки.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що момент падіння російської ракети у Києві потрапив на відеореєстратор.

Вас також може зацікавити:

Укриття просто не відкрили: чоловік розповів про загибель дружини при ударі по Києву

Скільки ракет і дронів випустила Росія по Україні за травень: інфографіка

Загинула молода жінка, багато поранених: у поліції розповіли про наслідки атаки РФ на Київ