RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Пенсії, комуналка і не лише це: що змінилося для українців із 1 червня

Літо 2023 року в Україні розпочалося з чергового цинічного обстрілу окупантів. Окрім того, з червня українці відчули деякі зміни. Це підвищення пенсії для працюючих пенсіонерів, переоформлення субсидії та виплати ООН.

"Апостроф" інформує про всі зміни для мешканців нашої країни.

Читайте також: Як розрахувати розмір майбутньої пенсії самостійно: роз'яснення ПФУ

Підвищення пенсій

З першого літнього дня пенсіонери в Україні отримають доплати відразу за квітень, травень, червень. Доплати розпочнуться лише цього дня, оскільки у ПФУ отримали звітну інформацію за перший квартал поточного року лише у другій половині травня. Пенсії будуть підвищені залежно від стажу, заробітної плати та розміру пенсії.

Масштабні перевірки

Український уряд має намір перевірити правомірність надання пенсій мешканцям нашої країни. Після цього частина пенсіонерів може припинити отримувати виплати. Перевірятимуть, чи правильно вказані персональні дані одержувачів виплат та правомірність їх надання.

Субсидії українців

На сезон, що не опалюється, у ПФУ автоматично перепризначать житлові субсидії. Середні суми виплат у цей період становитимуть від 350 до 400 грн. Дуже важливо: якщо ваші дані про майновий стан або склад сім'ї не змінилися, то повторно звертатися за субсидією не потрібно. Але якщо щось змінилося, то одержувачам субсидії потрібно протягом 30 днів надати інформацію до місцевих органів ПФУ.

Виплати ООН

Агентство ООН у справах біженців і надалі реєструє на отримання грошей для переселенців та людей, які постраждали від війни РФ. Сума допомоги складає 2220 грн на кожного члена сім'ї на місяць та розрахована на три місяці. На цю допомогу зараз можуть розраховувати українці, які раніше не отримували виплат від міжнародних організацій та за місяць отримують менше 5 400 грн.

Що за тарифами?

КМУ опублікував ухвалу про підвищення тарифу на електроенергію для населення з 1 червня до 2,64 грн/кВт*годину. Але це підвищення може перенести на місяць. Нагадаємо, що згідно з розпорядженням уряду, старі тарифи на електроенергію для побутових споживачів діють до 31 травня. Є велика ймовірність того, що суми у платіжках за світло зміняться вже у червні-липні 2023 року. Оплата за світло в літній період може "поважчати" до трьохсот гривень.

Крім того, вартість централізованого водопостачання та водовідведення може зрости на 30% у великих українських містах. У НКРЕКУ повідомили, що підвищення заплановано на червень цього року.

Новий порядок оформлення документів для українців із окупованих територій

З червня цього року набуде чинності Закон Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань оформлення документів, що засвідчують особу та підтверджують громадянство України, документів, що засвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус, а також внесення відомостей про зареєстроване або задеклароване місце проживання на тимчасово окупованою Російською федерацією території України та на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії № 3054-IX від 11 квітня 2023 року .

Раніше ми писали, хто в Україні має право на виплати недоотриманої пенсії.

Вас також може зацікавити:

Стосується багатьох, але не всіх: кому з пенсіонерів доплачуватимуть щомісяця.

Щоб не втратити пенсію: як захиститися від втрати трудової книжки

Менше бути не може: Конституційний суд України ухвалив рішення про розмір пенсій