RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Магічні ритуали на Трійцю: як привернути удачу і відвести біду

На Трійцю, яка є одним з найважливіших християнських свят, християнські традиції дуже сильно переплітаються з язичницькими. На Зелені свята, за народною традицією, прийнято використовувати магію, читаючи заклинання, замовляння, проводячи ворожіння, роблячи обереги для покращення якості свого життя.

Про найпопулярніші магічні ритуали на Зелені свята розкаже "Апостроф".

Читайте також: ПЦУ перейшла на новий календар: коли відзначатимуть Великдень та Трійцю

Народні цілителі та знахарі рекомендують в цей час проводити всілякі обряди і змови на здоров’я і зцілення від хвороб. Знаючі люди часто піднімають траву, яка залишається на підлозі в церкві, і з її допомогою виліковують важко хворих. Крім того, у цілителів в цей день є шанс позбутися від хвороби, яка перейшла на них з пацієнта — для цього їм потрібно відстояти в церкві дві служби (обідню і вечірню), маючи при собі живі квіти. Рослини потім засушують і через дванадцять днів готують чай. Вмочивши в відвар пальці, на власному тілі малюють хрести, читаючи молитву чи змова з проханням зцілення.

На свято Трійці можна поставити захист від хвороб, які за допомогою магії перекидають на Вас інші люди. Такий захист можна зробити не тільки собі, а й своїм домочадцям. З тіста ліплятть коржі — по одній для кожного члена сім’ї. Перед тим, як поставити їх випікатися, перехрещують кожен коржик і тричі проговорюють "Як коржик всередину потрапить, так хвороба чаклунська піде". Готові коржі потрібно з’їсти в цей же день.

Також на Зелені свята читають змови на красу і молодість. Вранці молоді жінки робили обряд з росою на набуття краси. Для цього одягали сорочку або сукню з натуральної тканини і вирушали рано вранці походити босоніж і ніжилися на росяній траві. Сорочку зберігали для наступних ритуалів.

Змови в Трійцю на гроші і багатство — одні з найбільш популярних. У це свято до церкви на службу приходили з пучком трави, а вийшовши — клали поклони на чотири сторони світу і плели з трави вінок. Потім вінок заговорювали, вимовляючи "Заплітаю я траву, урожайний рік покликом, піде робота гладко і буде будинок в достатку". Заговорений вінок клали в будинку за ікону, вимовляють молитви. Цілий рік цей вінок служить для залучення багатства і благополуччя в будинок.

Обряд на любов у сім’ї і зміцнення шлюбного союзу проводився за допомогою звичайних яєць. З двох яєць господиня смажить яєчню, розміщуючи їх рядочком, як подружню пару. Кругла яєчня і сковорідка позначають сонце і гладку життя — без "кутів". Страву підсолювали четверговою сіллю і прикрашали зеленню (при цьому зелень не ріжуть, укладаючи цілими стеблинками). Блюдо символізує цілісність сімейної пари — господиня розділяє його зі своїм чоловіком на своєрідному пікніку, сидячи під берізкою.

Прикмети на Трійцю вважаються особливо правдивими — з їх допомогою можна дізнатися, наскільки благополучний очікується рік, і заздалегідь до нього підготуватися.

Так, дощ на Трійцю говорить про те, що рік буде родючим і врожайним.

Не можна в цей день купатися, "щоб русалки не потягли на дно".

Не можна на Трійцю робити будь-яку роботу, крім приготування страв.

Розкидайте по підлозі в будинку зелені гілки, поставте і повісьте їх на вікна — так Ви призвете тепле і родюче літо, а крім того зелень стане оберегом для благополуччя і достатку у Вашому домі.

Вважається, що пари, які посваталися на Трійцю, будуть жити особливо щасливо.

Вас також може зацікавити:

Коли Трійця в 2023 році: традиції і обряди одного з найбільших свят християн

З Трійцею! Красиві листівки, вірші та привітання у прозі

Трійця: тексти та аудіо святкових молитов