RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Знадобилося би 45 кг вибухівки: в NYT назвали найбільш ймовірну причина катастрофи на Каховській ГЕС

Експерти дійшли висновку, що руйнування Каховської ГЕС відбулося через вибух зсередини за допомогою щонайменше 45 кг вибухівки, адже лише у такий спосіб можна прорвати дамбу.

Про це повідомили інженерно-технічні фахівці та спеціалісти з боєприпасів у коментарі виданню The New York Times.

Читайте також: Херсон йде під воду, люди з дерев благають про допомогу: нові фото і відео з затопленого міста

"Вибух у закритому просторі, коли вся його енергія спрямовується на конструкцію навколо, може завдати найбільшої шкоди. Навіть тоді, за словами експертів, для прориву дамби знадобилися б щонайменше сотні фунтів вибухівки (близько 45 кг - "Апостроф"). Зовнішня детонація бомби або ракети спрямовує на дамбу лише малу частину своєї сили, і для досягнення подібного ефекту знадобиться вибухівка у багато разів більшої потужності", - йдеться у повідомленні.

За словами професора інженерії, експерта з вибухових речовин Ніка Глумака, боєголовка може нести обмежену кількість вибухівки, і це менше за 45 кг. Водночас навіть "пряме попадання" може не зруйнувати ГЕС.

"Для цього потрібна значна кількість енергії. Подумайте про сили, які діють на конструкцію в процесі – вони величезні. У вас є масивна сила води", - зауважив професор.

У свою чергу, професор інженерії та член Національної академії інженерії Грегорі Б. Бехер теж вважає руйнування Каховської дамби підозрілим. Якщо би це було через сильні потоки води, що "переповнюють" конструкцію, то тріщини пішли би із земляної частини дамби, з обох берегів. Але спочатку дамбу було прорвано посередині біля електростанції, що примикає до берега, який під окупацією росіян.

Раніше ми писали, що відбувається на окупованій частині Херсонщини після підриву Каховської ГЕС.

  • Вас також може зацікавити:

Деяких тварин врятували: в мережі розповіли про долю мешканців затопленого зоопарку в Новій Каховці. Фото

Росія підривом ГЕС виграла трохи часу: військовий пояснив, чого добивалися окупанти

Супутникові знімки Maxar зафіксували наслідки підриву окупантами Каховської ГЕС