RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Чехія скоротить фінансову підтримку українців: що зміниться з 1 липня

Чехія, яка прийняла велику кількість українських біженців, запроваджує нові умови допомоги українцям. Поправки до закону про українських біженців у Чехії "Lex Ukrajina V" почнуть працювати з 1 липня. Вони стосуються питань надання фінансової допомоги та безплатного житла.

Про це повідомили у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Читайте також: Доведеться платити: влада Праги скасовує одну з пільг для українців

Фінансова допомога

З нового місяця українці перестануть отримувати окремі виплати: у країні діятиме лише комплексна фінансова допомога. Вона включає витрати на житло та інші потреби біженців. Після того, як пройде 150 днів з моменту надання тимчасового захисту, українські громадяни в Чехії отримуватимуть прожитковий мінімум, який становить 3130 крон, що дорівнює приблизно 5200 грн.

Солідарні виплати

Ці виплати з липня отримуватимуть лише власники житла, які прийняли українців та живуть із ними. Але вони отримуватимуть від держави вже не 3000 крон (5072 грн), а 2400 крон (4057 грн). Ті ж, хто поселив біженців, але не живе з ними, більше не отримуватимуть виплат. Водночас українцям у Чехії запропонували укласти договір про оренду та самостійно оплачувати житло з комплексної допомоги.

Безплатне житло для українців

Соціальне житло у цій європейській країні можна буде отримати на 150 днів із часу надання тимчасового захисту. Якщо цей термін у липні буде вичерпаний, українці матимуть змогу жити безкоштовно ще 90 днів. Після цього потрібно буде домовитись із власником про оплату житла або шукати щось нове.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповідав, як чехи зібрали $2,3 млн пожертв на закупівлю РСЗВ RM-70 для українських військових.

  • Вас може зацікавити:

Чехи через проєкт "Подарунок для Путіна" купили для ЗСУ танк: фото

"Потрібно дати все, крім ядерної зброї": новий президент Чехії про військову допомогу Україні

Водіям з України посилять штрафи в Чехії: що потрібно водіям