RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Як підготуватися до ймовірної аварії на Запорізькій АЕС і чим треба запастись: інструкція

Над Україною нависла загроза вибуху на Запорізькій атомній станції через дії армії Росії, яка захопила її, яка планує сценарій терористичного акту з радіаційним забрудненням.

Про це пише kavun.city.

Читайте також: Вибух на ЗАЕС призведе до наслідків, які ми не представляємо – голова Всеукраїнської екологічної ліги

При ядерній загрозі, згідно з рекомендаціями Центру громадського здоров'я, насамперед необхідно підготувати питну воду та продукти харчування. Усі продукти необхідно герметично запакувати. Питну воду необхідно набрати в герметичні ємності або пляшки, але важливо, щоб вони закривалися кришками. Необхідно запастись елементарними засобами гігієни: мило, антисептики, медичний спирт тощо.

Виберіть у своїй квартирі чи будинку приміщення, в якому немає вікон та кватирок. Це може бути комора, ванна кімната, підвал і т.д. При вибуху на ядерному об'єкті, перш за все, необхідно покинути вулицю і закритися в приміщенні. До моменту евакуації ви повинні знаходитися в цьому приміщенні та подбайте про те, щоб у ньому були всі необхідні вам речі та продукти. Важливо пам'ятати, що радіоактивні матеріали (пил) осідають на всі поверхні ззовні, тому уникайте контактів зі стінами, дверними ручками, деревами, парканами тощо. Якщо контакт відбувся оголеною частиною тіла, її слід ретельно промити проточною водою з милом. Дочекайтеся повідомлення про евакуацію та вислухайте всі рекомендації, які озвучуватимуть офіційні особи. По можливості, проінформуйте своїх сусідів про те, що сталося. Самі при цьому намагайтеся не піддаватися паніці. У жодному разі не варто виходити на вулицю, відчиняти вікна чи двері у своєму будинку без необхідності.

Як готувати та вживати їжу

Воду краще брати ту, яку ви заготовили заздалегідь. Бутильована вода більш захищена, ніж водопровідна або колонка. Використовуйте її, поки не отримаєте інформації з офіційних джерел, що водопровідна вода безпечна і пам'ятайте, що кип'ятіння води не позбавить її радіації. Їжа в герметичній упаковці є безпечною для вживання. Безпечні також консерви чи законсервовані продукти. Їжа у холодильнику також безпечна. Перед відкриттям герметичного пакування на продуктах протріть вологим рушником або серветкою всю його поверхню. Те ж необхідно зробити з усім кухонним приладдям, яким ви збираєтеся користуватися.

Раніше "Апостроф" повідомляв, заява українського президента про можливий підрив росіянами Запорізької АЕС з можливим витіканням радіації спровокувала масовий ажіотаж в аптеках. Громадяни скуповують йодид калію.

Вас також може зацікавити:

Що робити при теракті на Запорізькій АЕС: алгоритм дій від МОЗ

Окупанти замінували ставок – охолоджувач ЗАЕС: у ГУР озвучили наслідки вибуху

ЗАЕС підірвуть? У ГУР оцінили можливість теракту на захопленій станції