RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

УПЦ МП програла суд Лаврі: ченцям повідомили дату "дедлайну" для виселення

Скандальний митрополит Києво-Печерської лаври Павло залишився під домашнім арештом ще на два місяці, а у справі про усунення перешкод у користуванні майном Свято-Успенська Києво-Печерська лавра УПЦ МП програла суд Національному заповіднику "Києво-Печерська лавра" й ченці повинні звільнити приміщення культової споруди до вівторка, 4 липня.

Про це інформує "Главком".

Позов від ченців надійшов до суду на початку року. Представники УПЦ МП не погоджувалися з розірванням договорів про погодинне безоплатне користування Успенським собором та Трапезною церквою з Трапезною палатою на вулиці Лаврська, 9 для проведення богослужінь та релігійних обрядів.

Читайте: УПЦ МП частково зберігає контроль над Лаврою: які зараз настрої у монахів

Зазначене рішення 27 грудня 2022 року ухвалив Національний заповідник, прислухавшись до рекомендацій Міністерства культури та інформаційної політики та рішення РНБО від 1 грудня 2022 року "Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)".

Аргументами позивача слугувало те, що Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра УПЦ МП тривалий час користується культовими спорудами державної власності. Але, на думку релігійної організації, рішення заповідника обмежує їх у проведенні богослужінь та обрядів, що суперечить ч. 2 ст. 17 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації".

Позивач посилався на постанову Кабміну від 27 травня 2022 року №364 "Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану", у якій сказано, що договори оренди державного та комунального майна, термін дії яких завершується у період воєнного стану, вважаються продовженими на період дії воєнного стану та протягом чотирьох місяців з дати припинення чи скасування воєнного стану.

Після повідомлення УПЦ МП про розірвання договорів 31 грудня 2022 року двері Успенського собору та Трапезної Церкви з Трапезною палатою опечатано, а представників монастиря не було допущено у культові споруди для проведення богослужінь та релігійних обрядів.

Крім цього, протягом 2-5 січня працювала комісія для приймання-передачі майна державній установі, яку створив Національний заповідник "Києво-Печерська лавра".

13 червня Господарський суд Києва мав розглядати позов Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври УПЦ МП по суті. Однак на електронну пошту суду надійшло клопотання від двох адвокатів церковників, які просили відкласти розгляд справи через їх відсутність. Натомість суд відхилив прохання представників позивача, оскільки неявка на судове засідання сторін, належним чином повідомлених про час та місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи у судовому засіданні.

Як з’ясував суд, два договори про почасове безоплатне користування Успенським собором та Трапезною церквою з Трапезною палатою закінчилися 31 грудня 2022 року. Наголошується, що це були договори позички, а тому не підпадають під дію закону про оренду державного та комунального майна та урядової постанови, на яку посилалися церковники.

Що стосується аргументів позивача щодо обмеження у проведенні богослужінь та обрядів, то господарський суд зробив висновок: передача майна державного майна у безоплатне користування здійснюється за рішенням Київської міської державної адміністрації. Водночас частина 2 статті 9 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" забороняє передавати державне або комунальне майно в безоплатне користування або позичку.

"Суд дійшов висновку, що за відсутності додаткових угод про продовження дії договорів № 1-б та № 2-б від 17 червня 2016 року позивач не має права користуватися державним майном, будівлями Успенського собору та Трапезної церкви з Трапезною палатою. Наведені обставини у сукупності свідчать про відсутність правових підстав для задоволення позовних вимог Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (Чоловічий монастир) Української православної церкви", – зазначено у рішенні суду.

Рішення господарського суду може бути оскаржено до апеляційного суду протягом двадцяти днів.

Нагадаємо, раніше намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Павло заявляв, що духовенство УПЦ МП залишиться у лаврі до закінчення судового розгляду із заповідником "Києво-Печерська Лавра".

  • Вас може зацікавити:

Вдарив активіста в голову: "титушок" УПЦ МП затримали у Києві, відео

"Російський світ" головного мозку: у столиці затримали водія Києво-Печерської лаври

Потрапив на місці злочину: затримано священника УПЦ МП за зйомку техніки ЗСУ