RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

УПЦ МП частково зберігає контроль над Лаврою: які зараз настрої у монахів

Наприкінці березня Національний заповідник Києво-Печерська лавра розірвав договір з УПЦ МП на оренду Нижньої Лаври й церква повинна була звільнити всі приміщення, якими користується, натомість священники московського патріархату продовжили проводити там свої богослужіння й наразі монахи лаври розділились щодо своїх "уподобань".

Про це в розмові з NV розповів в.о. намісника монастиря від ПЦУ архімандрит Авраамій.

За його словами, для когось з монахів зв’язок з Москвою важливіший за святині, а хтось чекає нагоди, або пристати до Православної Церкви України.

Читайте:Скандал із Лаврою: як святиня опинилася в оренді в УПЦ МП і що з цим можна зробити

Авраамій пояснив, що з початку братія ченців думала, що між державою та УПЦ МП відбудуться переговори про розірвання договору оренди щодо користування Нижньою Лаврою, де і розташований монастир, але митрополит Онуфрій та колишній настоятель монастиря Павло пішли шляхом демонстративного ігнорування вимог держави.

"Внаслідок цього розірвано договір, і всі мають виселитися з Лаври. Хтось готовий до цього — їм зв’язок з Москвою важливіший, ніж лаврські святині. Хтось перебуває в роздумах, бо не просто за досить короткий час переосмислити попередню історію. Серед братії є ті, хто хотіли би долучитися до ПЦУ, залишитися в молитві біля лаврських святинь", — розповів Авраамій.

Він додав, що монастир фактично контролює колишній намісник Павло та, частково, митрополит Онуфрій. Наразі цей контроль вже зменшується, хоча "інерція" ще велика, адже Павло керував Лаврою майже 30 років.

Читайте: Тепер офіційно: суд відправив "Пашу Мерседеса" під домашній арешт

"Я спілкуюся з братією. Хтось налаштований вороже, хтось має сумніви та шукає відповіді на свої питання. Хтось чекає рішень держави, щоби відкрито заявити про свою позицію", — зазначив в.о. намісника монастиря Авраамій.

Нагадаємо, що представники УПЦ МП не погоджувалися з рішенням про виселення, але почали масово вивозити майно з приміщень.

  • Вас може зацікавити:

Священики Лаври можуть продовжувати службу: Епіфаній озвучив умову

Почаївську лавру також заберуть у УПЦ МП: перші деталі

З Москви дано наказ - не відступати: українців розгнівала відмова УПЦ МП виселятися з Лаври