RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Є два можливі сценарії катастрофи: вчені змоделювали наслідки підриву окупантами ЗАЕС

Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки змоделював два варіанти, які можуть статися внаслідок теракту на Запорізькій АЕС.

Про це повідомляє "Апостроф".

"Перший сценарій – аварія із цілою захисною герметичною оболонкою реактора. Радіаційні наслідки здебільшого обмежуватимуться межами санітарно-захисної зони навколо ЗАЕС – це 2,5 км. Це стосуватиметься здебільшого лише персоналу станції. У цьому випадку необхідно обмежити перебування людей на відкритому. повітрі в межах санітарно-захисної зони”, – поділилася спеціаліст зі зв'язків із громадськістю Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки Олена Ярушевська.

У разі другого варіанту, з відкритим (або пошкодженим) контайнментом, радіаційні наслідки аварії будуть гіршими і матимуть ширшу географію. Зона евакуації населення становитиме 20 км, а максимальна довжина радіаційного покриву – близько 200 км. Залежно від троянди вітрів.

"При найгіршому сценарії, коли розплавиться активна зона, якщо довгий період реактор не зможуть охолоджувати, і під гермооболонку вирветься велика кількість пароводяної суміші і при цьому штатні системи не зможуть впоратися, то буде скидання частини пари у вентиляційну трубу, тобто в атмосферу. І радіоактивна хмара кудись рухатиметься, залежно від вітру. Щодо радіоактивності пари – все залежить, коли вона утворилася. Якщо до руйнування паливних елементів, то її шкідливий вплив буде здебільшого інформаційним. Якщо після руйнування тепловиділяючих елементів, то там, де конденсується хмара, буде радіоактивне забруднення, але далеко не смертельне", – вважає начальник відділу зовнішніх проєктів НАЕК "Енергоатом" Разу Камілов.

Читайте також: Ситуація на ЗАЕС: що відомо про рівень радіації в Енергодарі та містах України

Більше читайте у матеріалі "Апостроф": Якщо росіяни підірвуть ЗАЕС: чи може статися другий Чорнобиль

Раніше ми також розповідали про те, що українські військові офіційно повідомили про можливу підготовку найближчим часом провокації на території Запорізької атомної електростанції , яку окупували в березні росіяни.

Вас також може зацікавити:

Кремлівська загроза нікуди не зникла: важливі поради на випадок ядерного вибуху

Окупанти замінували ставок – охолоджувач ЗАЕС: у ГУР озвучили наслідки вибуху

Вибух на ЗАЕС призведе до наслідків, які ми не уявляємо – голова Всеукраїнської екологічної ліги