RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

Є лише один поганий сценарій: чи можливий на ЗАЕС другий Чорнобиль

Найпростіший варіант здійснення окупантами теракту на Запорізькій АЕС – це припинення подачі води для охолодження реакторів. Підривати ЗАЕС вони не будуть.

Таку думку висловили в коментарях "Апострофу" експерт з питань ядерної енергетики та ядерної безпеки Ольга Кошарна та начальник відділу зовнішніх проектів НАЕК "Енергоатом" Разу Камілов.

Читайте також: Ситуація на ЗАЕС: що відомо про рівень радіації в Енергодарі і містах України

"На даний момент усі шість реакторів ЗАЕС заглушені. Просто п'ятий енергоблок перебуває в стані "гарячої зупинки", він тримає температуру води в робочих межах, щоб мати гаряче водопостачання станції та Енергодару. Але навіть заглушений реактор виділяє залишкове тепло і його потрібно відводити. А підірвати його фізично – вкрай малоймовірно", – розповідає Разу Камілов.

Як пояснюють експерти, при критичній температурі 400 градусів (зараз у п'ятому енергоблоці в активній зоні вона становить 270 градусів) цирконієві трубки, в яких знаходиться паливо, починають деградувати – відбувається корозія, руйнування, і можливий прорив усередину герметичної оболонки. Далі все залежить від того, чи витримає ця оболонка чи ні – вона не розрахована на те, що охолоджуючої води не буде взагалі. Для того, щоб заглушений реактор остаточно став безпечним - потрібен час.

"Підривати реактори вони не стануть. Можуть використовувати інші технічні заходи для створення важкої аварії з розплавленням активної зони. Наприклад, зробити щось із водопостачанням. І не лише підривати ставок-охолоджувач або бризкальні басейни. Є трубопроводи, паропроводи..." , – пояснює Ольга Кошарна.

Як ми писали, ЗСУ офіційно повідомили про можливу підготовку найближчим часом провокації на території Запорізької атомної електростанції, яку в березні окупували російські військові.

Вас також може зацікавити:

Кремлівська загроза нікуди не зникла: важливі поради на випадок ядерного вибуху

Окупанти замінували ставок – охолоджувач ЗАЕС: у ГУР озвучили наслідки вибуху

Вибух на ЗАЕС призведе до наслідків, які ми не уявляємо – голова Всеукраїнської екологічної ліги