RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Як ЗСУ будуть використовувати касетні боєприпаси: пояснення ОК "Південь"

Касетні боєприпаси із США, постачання яких Україні схвалив Джо Байден, ЗСУ використовуватимуть за прямим призначенням – за допомогою цієї високоточної зброї вони зможуть вибити окупантів при цьому не чіпляючи мирне населення.

Про це заявила начальниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

За її словами, використання цих снарядів буде притаманно для відкритих територій - там, де будуть вестись бойові дії за конкретні території та просування.

"Що стосується безпосередньо нашої лінії фронту зараз, це річка Дніпро, і її особливість полягає в тому, щоб зберегти місцеве населення, яке перебуває на тому боці, але вибити ворога якомога далі. Для нас зараз важливіша високоточна зброя, яка дозволить нищити тільки окупантів", - заявила Гуменюк.

Читайте також: Україна може отримати касетні боєприпаси: в яких випадках дозволено буде їх використовувати

Нагадаємо, касетні боєприпаси заборонені у 123 країнах, оскільки бомби, які не розірвалися, як вважається, можуть становити небезпеку для цивільних громадян протягом тривалого часу. Конвенція про касетні боєприпаси набула чинності 2010 року, але ні США, ні Україна та Росія не підписали цей документ.

Законодавство США вимагає відмови глави Білого дому від експорту касетних боєприпасів, якщо понад 1% бомб, які вони містять, не вибухають. Утім, для удосконалених звичайних боєприпасів подвійного призначення, які Вашингтон має намір надати Києву, цей коефіцієнт становить понад 1%, й це може переконати противників передачі у тому, що їх користь переважує ризики.

Натомість Україна заявила, що ця зброя допоможе в її контрнаступі проти російських військ, дозволяючи Збройним Силам ефективно вражати укріплені позиції Росії та подолати дефіцит живої сили та артилерії.

Нагадаємо, що зміна ситуації на фронтах в Україні за останні два тижні порушила у США питання щодо постачання касетних боєприпасів для підвищення боєздатності української армії.

  • Вас може зацікавити:

Настав час натиснути на газ: в США обговорюють передачу Україні "зброї перемоги"

Bradley, ракети для HIMARS і багато іншого: США оголосила зміст нового пакету військової допомоги Україні

США можуть передати Україні снаряди зі збідненим ураном: що відомо про зброю