RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Україна може отримати касетні боєприпаси: в яких випадках дозволено буде їх використовувати

За інформацією численних західних ЗМІ, уже незабаром Україна може отримати касетні боєприпаси із США - за найоптимістичнішими прогнозами, це станеться після підпису необхідних документів Джо Байденом.

Про це повідомляє defence-ua.

Зазначається, що про передачу касетних боєприпасів в Україну йдеться ще з осені минулого року. Проте проблема полягає у тому, що відповідно рішення Управління воєнного співробітництва міністерства оборони США (Defense Security Cooperation Agency), касетні боєприпаси з рівнем відмови субелементів понад 1% не можуть входити до будь-якої військової допомоги, не можуть бути експортовані, як у вигляді готової продукції, так й у вигляді технологій створення.

Читайте: Росія застосувала проти мирних українців "Торнадо-С" та заборонені касетні бомби: фото

Втім, у документі також йдеться про те, що за певних умов цей дозвіл можуть надати. Це можна зробити за умови, якщо касетні боєприпаси будуть використані лише у випадку використання проти "чітко визначених військових цілей й не будуть використовуватись там, де відомо про перебування цивільних осіб, або у районах, які зазвичай заселені цивільними особами".

США припинили експорт касетних боєприпасів у 2011 році. Проте, можливо, Україна стане тим самим винятком, яке не потребуватиме жодних змін у нормативній базі. В такому випадку, їй зможуть надати касетні боєприпаси деяких або всіх доступних видів.

Це можуть бути артилерійські 155-мм боєприпаси М864, високоточні касетні ракети M30 для системи HIMARS, або навіть касетні боєприпаси 70-мм Hydra M261 MPSM. У майбутньому, можливо, будуть доступні касетні боєприпаси M39A1 ATACMS, що можуть справити суттєвий вплив на бойові можливості та дозволити ефективно уражати цілі, включаючи авіабази.

Нагадаємо, що зміна ситуації на фронтах в Україні за останні два тижні порушила у США питання щодо постачання касетних боєприпасів для підвищення боєздатності української армії.

  • Вас може зацікавити:

Настав час натиснути на газ: в США обговорюють передачу Україні "зброї перемоги"

Bradley, ракети для HIMARS і багато іншого: США оголосила зміст нового пакету військової допомоги Україні

США можуть передати Україні снаряди зі збідненим ураном: що відомо про зброю