RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Виплата пенсій в 2024 році: як зміняться вимоги до стажу

У наступному, 2024-му, щоб законно вийти на пенсію у віці 60 років, потрібно буде мати за плечима 31 рік страхового стажу, тобто багато українців, які не встигнуть накопичити необхідний "резерв", просто не зможуть вийти на заслужений відпочинок.

Про це пише "Апостроф".

Однак працюючі громадяни зможуть вийти на пенсію і з меншим стажем, але отримають таку можливість лише у 63 та у 65 років.

Читайте також: Як зробити перерахунок пенсії через "Дію": інструкція для українців

У поточному році 65-річні українці можуть вийти на пенсію, маючи стаж від 15 до 20 років. Тим же, хто не має "необхідного мінімуму", пенсійних виплат отримають. Натомість вони можуть розраховувати на виплату державної соціальної допомоги.

Розмір зазначеної допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для людей, які втратили працездатність, тобто 2093 грн на даний час та середньомісячним сукупним доходом сім'ї з розрахунку на одну особу за попередні пів року.

Якщо, наприклад, у сім'ї середньомісячний дохід на одну особу становить 2000 грн, то людині похилого віку 6 місяців доплачуватимуть соцдопомогу у розмірі 93 грн. Перегляд цієї допомоги держава робить два рази на рік з урахуванням можливих змін у фінансовому стані сім'ї.

Максимальний розмір цієї допомоги у розмірі 2093 грн може отримувати лише людина старше 65 років, яка самотньо проживає та не має жодного іншого доходу.

Раніше ми розповідали про те, як самостійно порахувати розмір майбутньої пенсії.

  • Вас також може зацікавити:

Доплати до пенсій за вік: хто та які суми має отримувати у 2023 році

Не всі українці можуть вийти на пенсію вчасно: у чому проблема

Введення в Україні накопичувальної пенсії: відрахування із зарплати хочуть збільшити втричі