RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

США досі не почали готувати пілотів ЗСУ на F-16: стала відома причина

Європейські країни, які готові навчати українських пілотів на американських винищувачах F-16, все ще чекають від США офіційного схвалення льотної програми.

Про це пише американське видання Politico.

Читайте також: Який сенс вступу до НАТО, якщо країна програє війну? Що має стати головним для України

Коаліція з 11 країн на чолі з Данією та Нідерландами офіційно погодилася навчати українців пілотуванню винищувача F-16 на саміті НАТО у Вільнюсі. Розпочати програму планують у серпні в Данії, а ще один навчальний центр буде створено в Румунії.

"Але насправді навчання на F-16 не може початися доти, доки Державний департамент офіційно не підпише запит на передачу посібників з експлуатації, авіасимуляторів та інших матеріалів, пов'язаних з літаками, а цього ще не сталося", - йдеться у матеріалі.

Зазначається, що президент Джо Байден пообіцяв дати зелене світло програмі, але офіційний запит, за словами представника Пентагону підполковника Гаррона Гарна, "досі перебуває на розгляді". Зараз немає жодних ознак того, що США, зрештою, не дадуть зеленого світла. Але запити європейців уже кілька тижнів перебувають у стадії розгляду. Офіційний представник Пентагону бригадний генерал Патрік Райдер повідомив, що Данія офіційно запросила дозвіл на проведення навчання на F-16. Міністерство оборони зазвичай також розглядає такі запити, надаючи експертні знання з питань, пов'язаних із захистом конфіденційних технологій.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Україні запропонували багаторічну програму на шляху до НАТО замість ПДЧ.

Вас також може зацікавити:

Захід оцінює реальний стан справ: що чекати на Україну після саміту НАТО у Вільнюсі

"Жодної зради немає": аналітик оцінила результати саміту НАТО для України

Гарантії є, але це не альтернатива: з чим повертається Зеленський до Києва