RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Ворог втрачає позиції в районі Бахмута: оновлені карти бойових дій

Станом на 15 липня, 507-му добу повномасштабного російського вторгнення, українські захисники просуваються на усіх ділянках свого контрнаступу, минулої доби просунулися в район Бахмута. Водночас російські окупанти намагаються відновити втрачені позиції на затоплених землях внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС.

Про це йдеться у зведенні Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: Поїдуть додому в чорних пакетах: свіжі дані про втрати армії РФ в Україні

Луганська та Харківська області

Точаться бої вздовж лінії Сватове-Кремінна. За даними Генштабу ЗСУ, рашисти здійснили невдалий наступ на схід від Невського (18 км на північний захід від Кремінної) і Тернів (16 км на захід від Кремінної), у районі Новосадового (17 км на північний захід від Кремінної), та на захід від Діброви (6 км на південний захід від Кремінної).

Російський "воєнкор" розмістив кадри 14 липня, на яких нібито елементи 2-го батальйону 74-ї ОМСБр (41-ї загальновійськової армії ЦВО) атакують українські позиції в районі Серебрянського лісу на південь від Кремінної. Також Міноборони РФ минулої доби зазначило, що окупанти нібито відбили українські атаки в районі Невського та Білогорівки (12 км на південь від Кремінної), а також в інших невизначених районах на Сватівському напрямку.

Фото: understandingwar.org

Водночас російські "воєнкори" стверджували, що окупанти "захопили" Новоселівське (16 км на північний захід від Сватового) 13 липня після того, як ЗСУ відступили звідти, але частина з цих блогерів говорила, що російська армія 14 липня ще продовжувала наступ для захоплення Новоселівського.

Аналітики ISW не виявили візуального підтвердження того, що загарбники досягли подальших успіхів у зазначеному населеному пункті чи що противник повністю захопив його.

Донбас

За 14 липня ЗСУ просунулися в районі Бахмута. За даними Генштабу, українські воїни мають частковий успіх на напрямку Біла Гора-Андріївка (9-15 км на південний захід від Бахмута). Речник Східного угруповання військ України полковник Сергій Череватий заявив, що українські захисники просуваються в районі міста та зберігають ініціативу навколо нього.

У свою чергу, Міноборони РФ стверджувало, що окупанти нібито відбили атаку ЗСУ в районі Григорівки (8 км на північний захід від Бахмута). Російські "воєнкори" зазначили, що українські воїни атакували позиції окупантів неподалік Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута) та Берхівки (6 км на північний захід від Бахмута).

Фото: understandingwar.org

Крім того, минулої доби українські та російські війська здійснили обмежені наземні атаки вздовж лінії Авдіївка-Донецьк. Російські джерела стверджували 13 липня, що ЗСУ утримують район "Зверінець" на південний схід від Мар’їнки (на південно-західній околиці Донецька) та відбивають ворожі атаки. За їхньою непідтвердженою інформацією, окупанти нібито відбили українські атаки в районі Красногорівки (9 км на північ від Авдіївки) та Сіверного (6 км на захід від Авдіївки).

У свою чергу, речник Таврійського угруповання військ України майор Валерій Шершень заявив, що загарбники продовжують зосереджувати наступальні дії на Авдіївському та Мар’їнському напрямках.

Фото: understandingwar.org

За даними Генштабу ЗСУ, минулої доби окупанти невдало робили спроби наступу біля Первомайського (11 км на південний захід від Авдіївки), Мар’їнки та Новомихайлівки (36 км на південний захід від Авдіївки).

Російський "воєнкор" стверджував, що окупанти атакували південний захід від Авдіївки та поблизу Новокалинового (11 км на північний захід від Авдіївки). Водночас у районі Мар’їнки, за його даними, діють підрозділи 150-ї мотострілецької дивізії (8-а загальновійськова армія Південного військового округу).

Південь

ЗСУ продовжує контрнаступ вздовж західного кордону Донецької та східної Запорізької областей та досягли обмежених успіхів минулої доби. Російські військові блогери стверджували, що українські захисники прорвали оборонні лінії загарбників на північ від Приютного (15 км на південний захід від Великої Новосілки) вздовж балки Грушева, а також наступали на лінії Приютне - Старомайорське.

Командир батальйону "Восток" Олександр Ходаковський наголосив, що ЗСУ наразі намагаються прорвати російські лінії в районі Урожайного (9 км на південь від Великої Новосілки). Речник ЗСУ майор Валерій Шершень заявив, що українські воїни відбили контратаку росіян в районі Рівнополя.

Водночас речник Східного угруповання військ Росії Олег Чехов зазначив, що окупанти нібито відбили "українські диверсії та спроби розвідки" в районі Новодонецького (12 км на південний схід від Великої Новосілки) та Рівнополя (10 км на південний захід від Великої Новосілки).

Крім того, ЗСУ продовжили контрнаступ на заході Запорізької області та 14 липня, ймовірно, просунулися на цьому напрямку. Заступник начальника Департаменту планування застосування Головного управління Нацгвардії України полковник Микола Уршалович заявив, що захисники ведуть контрнаступальні дії у Мелітопольському (захід Запорізької області) напрямку та просунулися на південь і південний схід від невстановленого місця на відповідному напрямку на більше ніж 1 700 метрів.

У свою чергу, російський "воєнкор" стверджував, що Сили оборони України просунулися у напрямку Роботиного (10 км на південь від Оріхова) і знаходяться у межах кілометра від околиць цього населеного пункту. Водночас інші російські джерела зазначали, що українські воїни продовжують наступати на Роботине. Зокрема, за даними Міноборони Росії, там точаться найзапекліші бої.

Крім того, російські "воєнкори" стверджували, що ЗСУ нібито продовжували обмежену розвідку та наземні атаки вздовж лінії П’ятихатки-Жеребрянки (за 25 км на південний захід від Оріхова).

Фото: understandingwar.org

Водночас 14 липня окупанти продовжували регулярні обстріли та розвідку на Херсонщині. У Херсонській ОДА заявили, що за минулу добу противник 76 разів обстріляв західний (правий) берег області, випустивши 487 снарядів. Також українські джерела інформують про російські артилерійські удари по кількох населених пунктах Бериславського району.

Речниця Південного оперативного командування України Наталія Гуменюк заявила, що українські контрбатарейні вогневі знищили чотири російські системи радіоелектронної боротьби та три диверсійно-розвідувальні групи на східному (лівому) березі на Херсонщині. За її словами, рашисти продовжують спроби відновити позиції, які втратили через підрив греблі Каховської ГЕС.

Як стверджують російські джерела, окупанти нібито знищили декілька українських катерів біля Антонівського мосту на східному березі.

Фото: understandingwar.org

Нагадаємо, російські окупанти у ніч на 15 липня обстріляли Запоріжжя, серйозно постраждали багатоповерхівки.

  • Вас також може зацікавити:

"Бавовна" в Бердянську: з' явились фото руїн будинку, де жило командування окупантів

Прізвисько "Чепа": в Україні ліквідували командира російських розвідників, фото

На Запоріжжі ЗСУ влучними ударами знищили багато росіян: відео з дрона