RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Все залежить від правильної обрізки: дачникам дали поради, як виростити гігантський урожай ожини

Ожина доволі недавно з'явилася в українських садах і грядках, хоча виростити її доволі просто. Головні правила для садоводів - регулярний полив та правильне обрізання.

"Апостроф" розповідає, як правильно обрізати ожину, щоб збирати урожай відрами.

Читайте також: Які дні в липні найбільш урожайні, а коли не варто нічого сіяти і садити: місячний календар

Найперше треба знати, що коренева система у кущів добре розвинена, але більшість з корінців ростуть на малій глибині - до 25 см. Тому для гарного росту і плодоносіння ожину потрібно щедро поливати - від недостатнього поливу плоди та листя будуть засихати.

Для якісного та щедрого росту рослин потрібна і правильна обрізка. Якщо регулярно видаляти зайві пагони на кущі, підуть в ріст молоді та сильні гілки. Тому саме своєчасне та правильне обрізання може в рази збільшити кількість урожаю.

Кущі ожини схильні до швидкого розростання, тому їх слід регулярно обрізати. Якщо ваш кущ буде занадто густим, він не буде отримувати достатню кількість сонячного світла для дозрівання ягід.

Першу обрізку куща зазвичай проводять відразу після посадки – пагони зрізають до 30 см над землею. Очистити рослину насамперед треба від кволих, тонких та слабких пагонів.

Навесні, коли мине загроза заморозків, садівники радять видалити підмерзлі верхівки. Всі пошкоджені пагони потрібно обрізати за допомогою секатора до найближчої здорової бруньки.

При весняному обрізанні на кущі можна залишити до десяти однорічних гілок по центру, вкоротивши їх до 1,5 м. Бічні пагони правильно буде обрізати до трьох бруньок.

Влітку (найкраще – на початку червня) можна вдруге трохи обрізати ожину. Верхівки кущів варто вкоротити на 5 см, а бічні стебла висотою понад 70 см - на 25 см. Це дозволить правильно сформувати "скелет" гілок для їх пропорційного розміщення.

Нагадаємо, раніше ми писали, як в рази збільшити урожай полуниці.

  • Вас може зацікавити:

Вийде гарний урожай: поради щодо підживлення цибулі влітку

Мідний купорос захистить помідори від хвороб: як правильно зробити розчин

Виростуть справжні велетні: що радять розкидати на грядці з морквою