Лайм

Які дні в липні найбільш урожайні, а коли не варто нічого сіяти і садити: місячний календар

Запам'ятайте, які дні сприятливі, а які – ні

У липні у дачників починається гаряча пора, адже можна починати збирати врожай огірків та інших овочевих культур, а також фруктів та ягід. Щоб посівні та інші роботи в саду та на городі пройшли вдало, необхідно заздалегідь спланувати їх з урахуванням місячного календаря. Місячна фаза визначає, наскільки сприятливим вважається день для посівів, поливу або внесення добрив, а також збирання врожаю. theLime докладніше розповідає, коли у липні найкраще займатися роботами на ділянці.

Сприятливі дні для посадки у липні 2023 року

цибуля – 1, 2, 3, 4, 11, 12, 13, 18, 21, 22, 23, 26, 27, 28, 30, 31 липня

редиска – 3, 4, 7, 11, 12, 13, 18, 21, 22, 23, 31 липня

зелень – 7, 18 липня

Фото: pixabay.com

Сприятливі дні для роботи з квітами у липні 2023 року

однорічні – 21, 22, 23 липня

багаторічні – 21, 22, 23 липня

цибулинні – 21, 22, 23 липня

вазони – 21, 22, 23 липня

Фото: pixabay.com

Сприятливі дні для садових робіт у липні 2023 року

Пересадка та пікірування рослин – 21, 22, 23 липня

Прополка та проріджування – 3, 4, 31 липня

Внесення мінеральних добрив – 3, 4, 7, 26, 27, 28, 31 липня

Обрізка – 1, 2, 18, 20, 30 липня

Боротьба з хворобами та шкідниками – 1, 2, 3, 4, 11, 12, 13, 18, 26, 27, 28, 30, 31 липня

Прищеплювання дерев та чагарників – 20 липня

Збір урожаю – 11, 12, 13, 18 липня

Фото: pixabay.com

Читайже також: Три простих засоби допоможуть позбутися слимаків, які знищують капусту на городі.

Місячний посівний календар на липень 2023 року:

1-2 липня – можна сіяти ріпчасту та шніт-цибулю, шпинат, петрушку, спаржу, зелень, багаторічні квіти. Рекомендується пасинкування помідорів, формування батогів огірків, обприскування овочів від шкідників та хвороб.

3 липня повний місяць. Не рекомендується працювати із рослинами.

4-6 липня – не надто врожайні дні. Можна сіяти огіркове насіння для осінньої теплиці, прибирати часник, садити цвітну капусту для дорощування в теплиці. Гарні дні для обрізки квітів, що відцвіли. Не рекомендується поливати та вносити добрива.

7-8 липня – сприятливі дні для посадки будь-яких квітів, а також м'яти, редьки, картоплі другого врожаю. Можна посадити огірки та пекінську капусту для дорощування у теплиці. Обрізка та обробка отрутохімікатами заборонені.

9-10 липня – не дуже родючі дні. Сіяти і садити нічого не варто, але можна пересадити квіти з горщиків на клумбу. Проводиться збирання часнику, картоплі, кущів полуниці. Можна видаляти сухі гілки дерев, косити газон, підстригати живопліт і обрізати квіти, які вже відцвіли. Також можна збирати ягоди для консервації.

11-13 липня – дуже врожайний період. Можна сіяти зелень, листовий салат, садити капусту, селеру та пастернак для дорощування в теплиці. Хороший день для посадки цибулинних квітів, прищипки троянди та петунії, скошування газону. У саду обрізають дерева та видаляють порожні грона винограду. Не рекомендується розпушувати грунт і підгортати картоплю.

14-15 липня – посів зелені, пряних культур, м'яти. Збір врожаю часнику, молодої картоплі, цибулі, моркви. Хороші дні для посадки кучерявих та ампельних квітів. У саду можна білити дерева та обприскувати їх від шкідників. Не рекомендується поливати, пікірувати та пересаджувати рослини.

16-18 липня дні молодика. Не рекомендується працювати з рослинами, оскільки вони стають дуже вразливими.

19-20 липня – збирання врожаю картоплі на зберігання, перекопування ґрунту, підгортання картопляних грядок, боротьба з комахами-шкідниками. У саду можна збирати аґрус, малину та смородину. Для посіву більшості культур період неродючий. Також не рекомендується підгодовувати рослини.

21-22 липня – можна сіяти фенхель, петрушку, кріп, кінзу. Хороші дні для посіву однорічних квітів, вічнозелених та екзотичних рослин. Можна вносити будь-які добрива, обприскувати ділянку отрутохімікатами. Також можна зайнятися пасинкуванням.

23-25 липня – дуже врожайні дні для посіву будь-яких квітів та середньо врожайні для посіву шпинату, селери, редьки, картоплі другого врожаю. Можна рясно поливати та удобрювати рослини. Збирання врожаю ягід, фруктів і ранніх овочів, обрізка крони, вирізка сухих і гілок. Не рекомендується прищеплювати рослини.

26-27 липня – посів шпинату, зелені, листового салату, щавлю, базиліка. Можна збирати врожай для швидкого вживання, але не тривалого зберігання. Хороші дні для посіву будь-яких квітів. Не рекомендується викопувати молоду картоплю, прищипувати та пасинкувати рослини.

28-29 липня – можна сіяти багаторічну цибулю та редис, а також огірки для дорощування в теплиці. Хороші дні для збирання врожаю для зберігання та заморозки. Можна робити соки та консервацію із фруктів та ягід. Також можна боротися із хворобами, шкідниками, бур'янами, обрізати хворі частини рослин. Не рекомендується поливати рослини, пересаджувати та працювати з корінням.

30-31 липня – висадження розсади огірків та помідорів для дорощування у теплиці. Посів багаторічних квітів, м'яти, кольрабі, цвітної капусти. Підживлення ділянки органічними та фосфорними добривами. Збір молодої картоплі, кукурудзи та ягід.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Обов'язково треба обрізати кущі: що робити з трояндами, які відцвіли.
  2. Навіщо поливати та кропити помідори розчином аспірину: секрет цього засобу знають не всі.
  3. Чому на листі капусти з'явилися дірочки і що робити, щоб врятувати її від шкідників.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Пісні, які підкорили "Євробачення-2024": відео найкращих виступів

У Мальме відбувся фінал Євробачення 2024 - якими були найкращі виступи артистів - хто потрапив у топ-7 - відео

Оцінки для України на "Євробаченні-2024": як голосували журі та шанувальники

alyona alyona і Jerry Heil посіли 3 місце на Євробаченні 2024 за результатами суддівського та глядацького голосування - таблиця

Що відомо про переможця "Євробачення-2024" Nemo, який ідентифікує себе як небінарну особу

Немо Меттлер зі Швейцарії виграв Євробачення 2024 - що відомо про життя та кар'єру музиканта, який позиціонує себе як небінарна особа