RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Аптечки з "китайським мотлохом": деталі скандалу в Медичних силах ЗСУ через неякісні турнікети

При наявності на складах КМС 150 тисяч якісних аптечок, начальник відділу закупівель Управління медичного постачання Володимир Прудніков поставив на фронт китайські низькосортні турнікети IFAK, які були закуплені в ТОВ "Український медичний дім", співзасновником якого є його невістка.

Про це у своєму блозі на УП заявила народна депутатка України Соломія Бобровська.

Читайте: У Львові зникла партія гумдопомоги з аптечками для ЗСУ від американських волонтерів: фото

За її словами, декілька днів тому в соцмережах була опублікована інформація про факт неспрацьовування кровоспинних турнікетів під час спроби зупинки кровотечі військовослужбовцями з 82 бригади ДШВ під час виконання бойових завдань. Попри спростування КМС, що турнікети придатні, згодом у мережу потрапили результати тестування даних турнікетів у ДП Укрметртестстандарт, яке було проведене за запитом КМС паралельно з відправкою комісії.

Результати тестування підтвердили сумнівну якість даних кровоспинних турнікетів, а також те, що КМС приховувало реальний стан справ, наголосила депутат.

Паралельно із запитом на заміну неякісних турнікетів, начальником медичної служби 82 ДШВ, 17.07.2023 на КМС також була надіслана заявка на заміну всіх оклюзійних плівок, що були видані бригаді у складі тих самих аптечок АМЗІ.

При цьому, як повідомляє Соломія Бобровська, на складах КМС наразі зберігається понад 150 тисяч якісних аптечок з якісними комплектуючими, які дійсно відповідають стандартам НАТО.

"Аптечки з якісними джгутами, бандажами, які постачаються в КМС як гуманітарна допомога за гроші від партнерів з Німеччини. А на жовтень кількість цих аптечок має досягнути 300 тисяч", - написала вона.

Начальник відділу закупівель Управління медичного постачання КМС Прудніков В., по сумісництву керівник відділу міжнародних закупівель, пенсіонер, був призваний на цю посаду Тетяною Остащенко у 2022 році. Протягом 2013 -2015 років працював на такій самій посаді у команді директора Військово-медичного департаменту МО Андронатія В.Б. часів Януковича.

Пруднікова Людмила – невістка громадянина Пруднікова, вона є співзасновником ТОВ "Український медичний дім" ЄДРПОУ 36113325. Дана компанія тільки за 2023 рік "виграла" тендерів від Пруднікова і Командування Медичних сил на суму 66 млн грн.

Окрім цього в іншій компанії ТОВ "ПІК ЕНЕРГО" Пруднікова Людмила має партнера, співзасновника Андрія Богданова, громадянин України, але народжений в Росіі, і якій внесений до бази Миротворця.

Ще одна компанія, пов'язана з Прудніковим В.І. – ТОВ "Ксенко", ЄДРПОУ 39330111, що має 77% перемог у закупівлях за останні 3 роки на суму 1.7 млрд гривень, і з них на 13 млн з госпіталями МО.

За останні півтора року, компанія невістки Пруднікова "Український медичний дім" стала переможцем тендерів Командування Медичних Сил на суму шістдесят шість мільйонів гривень, наголосила депутатка.

Станом на сьогодні відомо про чотири кримінальних провадження, пов'язаних з діяльністю Командування медсил, резюмувала нардеп.

Нагадаємо, що з початком 2023 року в Україні зафіксували понад 600 випадків зникнення вантажів, які були призначені для потреб військовослужбовців в якості гуманітарної допомоги.

  • Вас може зацікавити:

Скандал із харчуванням у Міноборони: Рєзніков анонсував масштабні реформи

Справа про закупівлю для ЗСУ: колишнім топ-чиновникам Міноборони повідомили про підозру

Скандал із закупівлями в Міноборони не вщухає: з'явилася нова інформація про завищені ціни на продукти