RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

У Львові зникла партія гумдопомоги з аптечками для ЗСУ від американських волонтерів: фото

В Україні продовжують корупційні скандали. У Львові зникла партія гуманітарної допомоги від американців, ціна якої становить 33,6 млн грн.

Про це йдеться у розслідуванні незалежного антикорупційного центру NGL.media.

Читайте також: Чорний понеділок: що стоїть за хвилею арештів у Києві

Українське суспільство неодноразово обурювалося корупційними скандалами, пов'язаними з розкраданням гуманітарної допомоги, такої необхідної під час війни з російськими окупантами. Львівські журналісти розповіли про обурливий випадок зникнення близько 10 тис. тактичних аптечок IFAK, ціна яких – 33,6 млн грн. Їх закупили та відправили до України американські волонтери. Як повідомляють журналісти, у цій темній історії чітко проступають сліди Львівської облдержадміністрації та деяких благодійних фондів, з якими вона працює.

Американська діаспора з початку війни серйозно допомагала ЗСУ. Серед них — Український Американський Допоміжний Комітет (ЗУАДК). За словами Нестора Зарічного, глави ЗУАДК, за півтора року війни вони відправили вже понад 30 морських контейнерів із гуманітарною допомогою. У 2022 році до ЗУАДКу звернулася американка українського походження Лілія Тащук, яка заявила, що співпрацює зі Львівською обласною військовою адміністрацією (ЛОВА) і може взяти на себе оплату доставки допомоги до Львова. У жовтні 2022 року ЗУАДК домовився з нею про перевезення контейнера. Контактною особою, яка мала зустріти вантаж у Львові, була Наталія Шелестак, депутат місцевої міськради та член фонду "Центр волонтерства та захисту".

Журналісти NGL.media повідомили, що 14 жовтня контейнер за допомогою вирушив з порту Вілмінгтон у Північній Кароліні у напрямку бельгійського Антверпена. Контейнер був заповнений допомогою – протигазами, спальними мішками, зимовою формою та взуттям, а також були 9700 військових аптечок IFAK та загальною вартістю 1,1 млн. доларів США. Найдорожче – саме аптечки, за які волонтери заплатили 908,6 тис. доларів.

"Ми відправили контейнер і чекали на інформацію про доставку, але її не було. І ось 8 листопада знайомі направили нам посилання на прес-реліз Львівської обласної військової адміністрації. Там було вказано, що ЛОВА передавала допомогу військовим. І серед тих предметів, які були на фото, ми дізналися протигази, які я особисто купував і ми їх передавали в Україну.

У ЛОВА повідомили, що адміністрація отримала допомогу американців – теплу зимову форму та протигази. Її нібито передали "партнери з Америки та команда волонтерів, яка організує ці поставки: БФ "IO" / Благодійний Фонд "Інтелігентна Організація / Intelligent Organisation", Лілія Тащук, Ігор Бялко". Про ЗУАДК у повідомленні взагалі не згадується. Зазначимо, що благодійний фонд «Інтелігентна організація» створено у травні 2022 року 35-річним львів'янином Ігорем Бялком.

Коли в США дізналися, що їхній вантаж потрапив не до партнерів, а безпосередньо до ЛОВА, почали з'ясовувати, що відбувається, розраховуючи на логістичні помилки. Але подальші події дедалі більше обурювали та шокували волонтерів. За словами львівських волонтерів, у ЛОВА їм підтвердили отримання невеликої частини допомоги, серед яких не виявилося найцінніших тактичних аптечок IFAK.

Спроба з'ясувати те, що відбувалося, тривала понад рік, чиновники постійно викручувалися. У листопаді 2022 року керівники американського фонду ЗУАДК звернулися до поліції у США та Україні. Наразі у цій справі триває слідство, під час якого провели обшуки на складі на вул. Земельний. Також відомо, що справою зацікавилась СБУ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що в Україні буде створено робочу групу, яка займатиметься перевіркою голів ТЦК щодо їхньої сумлінності та відповідності способу життя, заявленому в деклараціях.

  • Вас також може зацікавити:

Закарпаття п'яний військком побив жінку: з'явилася реакція Міноборони

Підробляли документи ухилистам: співробітники ТЦК на Донеччині підуть під суд

На Львівщині офіцер побив солдата: яке покарання чекає на нього