RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

На Україну насувається "пекельна" спека: синоптик дав прогноз до кінця серпня

У першій декаді серпня Україну чекає період аномальної спеки. У другій декаді очікуються дощі, а після 20 серпня опади пройдуть у більшості регіонів країни.

Про це розповів кандидат географічних наук, синоптик Ігор Кібальчич.

Читайте також: Спека в Україні посилюватиметься: карти погоди до 7 серпня

Так, повідомляється, що у період орієнтовно з 4 по 8 серпня у центральних, південних та східних областях денна температура може сягнути позначок +36…+41 °С. У західних та північних областях у зв'язку з близькістю фронтальних розділів та більшої кількості хмар температурне тло буде помітно нижчим.

У другій декаді серпня очікується перебудова атмосферних процесів, що спричинить відчутне зниження температури в більшості областей України, а також рясні дощі. Завдяки розвитку циклонічності в районі Британських островів і Скандинавського півострова, до нас вже частіше надходитиме повітряна маса атлантичного походження на тлі західного перенесення в тропосфері.

Після 20 серпня погодні умови над Україною та загалом над Європою набудуть більш динамічного характеру, що виявлятиметься у частішій зміні баричних утворень (циклонів, антициклонів). Опади пройдуть у більшості регіонів країни, а температурне тло коливатиметься в межах середніх багаторічних показників.

Таким чином, середньомісячна температура в Україні очікується в межах +20…+26 °С, що виявиться на 1,5 – 2 °С вище за норму; у південних і східних областях місцями на 3 - 4 °С вище середніх багаторічних показників. Опади протягом місяця розподілятимуться нерівномірно, однак у західних областях традиційно їх буде більше, місцями вище за норму на 50 – 80 %. У той самий час, у південній половині країни і на крайньому сході є високі ризики розвитку посухи за рахунок переважання більш сухих повітряних мас і значно більш високих температур. З цієї ж причини, у зазначених регіонах більшу частину часу зберігатиметься найвищий рівень пожежної небезпеки (5 клас).

Раніше ми публікували прогноз погоди в Україні на серпень.

Вас може зацікавити:

Україну накриє нова хвиля спеки: синоптик назвала дати

Погода у серпні готує українцям нові сюрпризи: прогноз на місяць у 12 великих містах

Як харчуватися, щоб краще переносити спекотну погоду: поради лікаря