RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Юрист розвіяв топ-7 міфів про мобілізацію в Україні: не викидайте гроші на вітер, відео

В Україні через повномасштабне російське вторгнення та продовження воєнного стану триває загальна мобілізація.

Які міфи існують в українців щодо мобілізації - розповів адвокат Роман Сімутін.

Читайте також: Мобілізація в Україні: кого з чоловіків призвуть до війська першими у вересні

За його словами, досить поширений міф про інвалідність та непридатність до армії. Адвокат зазначив, що в Україні існує МСЕК (медико-соціальна експертна комісія) та ВЛК (військово-лікарська комісія), у них різні критерії оцінки придатності: МСЕК може встановити другу групу інвалідності, а ВЛК визнати придатним до служби. Сімутін наголошує, що незалежно від групи інвалідності чоловік може проходити службу виключно в добровільному порядку, навіть якщо ВЛК вважає вас придатним.

Наступний міф - про студентів та людей з інвалідністю. Проте адвокат наголошує, що навіть у цих випадках вам можуть вручити повістку.

Міф про бронь на роботі також досить популярний. Сімутін повідомив, що багато хто думає, що якщо підприємство оформляє на людину бронь і їй вручили повістку, то можна спокійно йти в ТЦК і тоді не мобілізують. Але це не так. "Вас мобілізують. І таких випадків безліч. Вам слід дочекатися офіційного підтвердження бронювання", - наголосив адвокат.

Багато військовозобов'язаних вважають, що, якщо розлучитися і у рішенні суду пропишуть, що неповнолітня дитина проживає з батьком - тоді людина не підлягає мобілізації. Адвокат повідомив, що ще півроку тому ТЦК вважало це підставою для умовного надання статусу чоловіка, який самостійно виховує дитину віком до 18 років. Наразі це не працює.

Також, за словами Сімутіна, існує міф про біологічне батьківство трьох дітей та мобілізацію. Проте людина не підлягатимете мобілізації, якщо є біологічним батьком трьох дітей та утримує їх. Якщо ж є заборгованість зі сплати аліментів - чоловік буде призваним і це є законним. А відстрочку отримає саме той чоловік, який одружився з колишньою дружиною.

Ще один міф, який розвінчав адвокат, - вручення повістки не особисто, а родичам. Повістка вважається належним чином врученою безпосередньо, особисто або шляхом вручення рекомендованого листа.


Раніше ми розповідали, кого в Україні мобілізують лише на добровільних засадах.

Вас може зацікавити:

Хто з військовослужбовців може звільнитися з армії вже зараз: детальне пояснення

Загальна мобілізація: хто може служити тільки за місцем проживання

В Україні продовжили воєнний стан та загальну мобілізацію: що треба знати