RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Росія восени може застосувати нову тактику ракетних ударів по Україні: в ISW оцінили загрози

Восени масовані ракетні атаки по Україні можуть збільшитися, оскільки Росія дещо поповнила запаси своїх ракет. Вони не будуть такими потужними як узимку 2022-2023 років, проте ворог може застосувати нову тактику, що передбачає використання меншої кількості ракет і більшої – ударних дронів.

Про це йдеться у зведенні Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW).

Експерти вказали на нові цифри щодо запасів ракет РФ, які нещодавно оприлюднив заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький – 585, за винятком Х-22 великої дальності. Порівняно з даними за січень 2023 року, вони виглядають так:

  • 270 балістичних та крилатих ракет "Іскандер" (+126 з січня);
  • 140 крилатих ракет морського базування "Калібр" (+81);
  • близько 100 крилатих ракет Х-101/Х-55/Х-555 (-18 із січня);
  • близько 75 балістичних ракет "Кинжал" (+22);
  • 150 ракет Х-22/32 (-12).

"Неясно, чи ці цифри є оціночними або точними, але вони припускають, що російські війська змогли незначно поповнити свої запаси високоточних ракет після закінчення більшої російської повітряної кампанії восени і взимку 2022 року. В травні 2023-го російські війська почали нову повітряну кампанію, спрямовану на підтримку регулярнішого темпу ударів по Україні з меншою кількістю ракет, і Скібіцький припустив, що це дозволить російським силам поповнити свої запаси", – йдеться у повідомленні..

За словами представника ГУР, російські військові проводять розвідку об'єктів інфраструктури в Україні та можуть розпочати серію значних ударів із використанням ракет та безпілотних апаратів наприкінці вересня або в жовтні 2023 року.

Читайте також: Росіяни відчувають наближення біди: в чому "ключик" для подальшого наступу ЗСУ

У минулому, РФ використовувала до 100 ракет в одній серії ударів під час повітряної кампанії восени та взимку 2022 року. Однак з врахуванням обмеженого поповнення її запасів ракет, ймовірно, важко буде здійснити атаку такого масштабу. Представник Повітряних сил ЗСУ, полковник Юрій Ігнат, вказав, що Росія збільшує виробництво ракет, але це недостатньо для підтримання подібної інтенсивності ударів, як у 2022 році.

Водночас згідно з оцінками українських чиновників, можлива майбутня російська ударна кампанія може базуватися на новій тактиці, яка передбачатиме менше використання ракет та більше використання дронів.

Скібіцький зауважив, що окупанти систематично удосконалюють швидкість наведення на ціль та процес прийняття рішень, більш докладно відбирають об'єкти для атак і активно розробляють маршрути польотів, щоб уникнути українських систем протиповітряної оборони.

Раніше ISW вказував на здатність російських збройних сил до інновацій та навчання під час конфлікту. Сам Скібіцький також відзначає, що можливі майбутні великомасштабні атаки з боку Росії можуть обмежитися лише 10-30 ракетами, але вони будуть супроводжуватися великою кількістю іранських безпілотних літальних апаратів моделей Shahed-136/131.

Скібіцький та Ігнат попередили, що більша кількість дронів дозволить агресору ще ефективніше обходити українську систему протиповітряної оборони, що своєю чергою допоможе іншим видам озброєння досягти своїх цілей.

Також Ігнат висловив припущення, що дрони, імовірно, будуть використовуватися для ударів по українській енергетичній інфраструктурі. Зі свого боку, Скібіцький підкреслив, що російські війська раніше вже використовували "Шахеди" для завдання значних пошкоджень українським електричним підстанціям.

"Росія почала робити всередині країни модифіковані версії безпілотників "Шахед-131/136", але щосили намагається виробляти їх у бажаних темпах і якості. Російське командування може вважати, що велика кількість ударних дронів дозволить їм зруйнувати протиповітряну оборону України, але насправді "Шахеди" залишаються тією високоточною системою озброєння РФ, яка є найбільш вразливою для української ППО", – резюмували в ISW.

Раніше ми писали, що в Кремлі готуються оголосити велику мобілізацію.

  • Вас може зацікавити:

Знищено установку С-400: з'явилось супутникове фото удару по полігону ППО в Криму

ЗСУ знищили на Луганщині рідкісну російську станцію РЕБ: відео удару

В Енергодарі дрон-камікадзе влучив в штаб кадирівців: відео і подробиці від ГУР