RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Сили оборони витісняють ворога із займаних позицій на Запоріжжі: ранкове зведення Генштабу

Станом на 10 вересня, 564-й день повномасштабного російського вторгнення, ЗСУ активно ведуть контрнаступ на Мелітопольському напрямку та завдають окупантам значних втрат, а також змушують їх відходити із займаних позицій.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ у Facebook.

Читайте також: Змусив тікати з поля битви: неймовірні кадри бою танка Leopard 2 з окупантами

Обстріли України ЗС РФ

Окупанти завдали два ракетних та 40 авіаційних ударів, а також здійснили 38 обстрілів з РСЗВ по позиціях ЗСУ та населених пунктах. У результаті російських обстрілів загинули та постраждали цивільні, а також пошкоджено житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Також у ніч на 10 вересня Росія атакувала Україну 32 дронами-камікадзе типу "Shahed-136/131", 25 з них - збили сили ППО. Більшість з них прямували у Київську область.

Протягом 9 вересня відбулося понад 30 бойових зіткнень.

Авіаційних ударів противника зазнали такі населені пункти: Бударки, Амбарне, Синьківка, Кислівка, Чернещина Харківщини, Новоселівське, Білогорівка Луганщини, Сіверськ, Андріївка, Красногорівка, Старомайорське, Спірне, Веселе, Пречистівка, Золота Нива Донеччини, Роботине, Кам’янка Запоріжжя, Архангельське Херсонщини.

Під артилерійським вогнем російських бойовиків опинилися понад 45 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

Ситуація на фронті

На Волинському та Поліському напрямках - без змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках рашисти продовжують утримувати угруповання військ прикриття держкордону, активно проводять диверсії у прикордонних районах, аби не допустити перекидання українських військ на загрозливі для них напрямки.

В районі відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському, Лиманському та Бахмутському напрямках загарбники безуспішно намагалися прорвати оборону українських захисників в районах Берестового, Оріхово-Василівки, Богданівки. На даний момент тривають жорсткі бої в районі Кліщіївки.

Куп'янський напрямок станом на 10.09

Лиманський напрямок станом на 10.09

Бахмутський напрямок станом на 10.09

Водночас українські воїни продовжують оборонятися на сході та наступати на півдні, знищують окупантів, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території України, а також закріплюються на досягнутих рубежах.

Так, в зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках ЗСУ продовжують утримувати ініціативу. Захисники стримують російську армію, проводять штурмові дії та звільняють територію від окупації. Сили оборони відбили близько 15 атак ворога в районі Мар’їнки.

Авдіївський напрямок станом на 10.09

Мар’їнський напрямок станом на 10.09

На Мелітопольському напрямку ЗСУ ведуть контрнаступ, завдають окупантам значних втрат у живій силі та техніці та змушують їх відходити із займаних позицій.

На Херсонському напрямку українські військовослужбовці продовжують вести контрбатарейну боротьбу, знищувати склади російських бойовиків та наносити успішне ураження по їхнім тилам.

Роботине Запорізької області станом на 10.09

Ситуація на ТОТ

На тимчасово окупованих українських територіях 10 вересня Росія незаконно провела незаконні “вибори голів та депутатів місцевих рад”.

"Переважна більшість кандидатів навіть не мають вищої освіти та працюють двірниками, охоронцями й прибиральницями. Окупанти просто використовують їх особистості для приховування реальних “керманичів” захоплених територій", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили у відомстві, проведення псевдовиборів та їхні результати не визнає увесь цивілізований світ, а участь місцевого населення буде використано окупантами для обліку людських мобілізаційних ресурсів та їх подальшого призову до російської армії.

"Командування Сил оборони України закликає ігнорувати участь у таких псевдодемократичних заходах та уникати призову до окупаційного війська", - наголосили у Генштабі.

ЗСУ

Протягом минулої доби українська авіація завдала вісім ударів по районах зосередження особового складу озброєння та військової техніки окупантів. Також сили ППО знищили три розвідувальні безпілотники.

Підрозділи ракетних військ уразили шість артилерійських засобів, один ЗРК, а також район зосередження особового складу та склад паливно-мастильних матеріалів ворога.

Раніше ми писали, що 9 вересня українські дрони вдарили по "виборчому" штабу в окупованій частині Запорізької області.

  • Вас може зацікавити:

До кінця року: розвідка США прогнозує успішний прорив трьох ліній оборони ЗС РФ на фронті

Є одне "але": Буданов вважає, що РФ не зможе вести тривалу війну проти України

Зайняли перші чотири будівлі: ЗСУ просунулись в Новомайорському, карта