RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

День вчителя 2023: коли вітати педагогів і що треба знати про свято

Щороку у першу неділю жовтня в Україні відзначають День учителя або День працівників освіти - цьогоріч це професійне свято припадає на 1 жовтня.

Про історію й традиції свята розповідає "Апостроф".

Варто зазначити, що на території колишнього СРСР, до якого входила Україна, День вчителя був встановлений у вересні 1965 року, але святкувати його святкування почали після 1 жовтня 1980 року, коли було затверджено Указ Президії Верховної Ради СРСР "Про святкові та пам'ятні дати".

Свято відзначалося у першу неділю жовтня. Цього дня учні Союзу, зокрема з України, приходили до навчальних закладів у вишуканому вбранні: хлопчики у білих сорочках, дівчатка у білих фартушках з великими білими бантами. Цей день запам'ятовувався цікавими урочистими подіями та привітаннями вихователів дитячих садків, учителів шкіл та викладачів різних навчальних закладів.

Читайте також: З Днем вчителя! Тости та прикольні привітання зі святом

Після проголошення незалежності України День учителя почали відзначати з 1994 року, коли 11 вересня було видано Указ Президента України "Про День працівників освіти".

Святкові традиції до Дня вчителя в Україні охоплюють так званий "день самоврядування" у школах, коли школярі проводять уроки замість вчителів, концерти, вручення нагород, конкурси й різні інші активності. Разом з цим учні несуть квіти своїм вчителям, дякуючи їм за працю.

Крім того, існує ще й Всесвітній день учителів, запроваджений ЮНЕСКО, який відзначають 5 жовтня. Саме цього дня у далекому 1966 році в Парижі відбулася Спеціальна міжурядова конференція, на якій обговорювалися питання статусу вчителів. Під час цієї конференції був прийнятий важливий документ, який включав перелік рішень з підвищення статусу педагогічного персоналу в інтересах покращення якості освіти.

Раніше ми публікували красиві вірші для улюблених викладачів.

  • Вас може зацікавити:

З днем вчителя 2022: яскраві привітання для колег у листівках, віршах та прозі

Їхня смерть на совісті росіян: фото та історії вбитих вчителів

З Днем вчителя 2022 року! Прикольні привітання та жарти