RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

За що переселенцям можуть скасувати виплати: юристка дала важливі поради

Невідповідність місця проживання і місця реєстрації ВПО може призвести до припинення надання допомоги: в Україні прочалися перевірки людей зі статусом ВПО.

Юристка з питань ВПО БФ "Право на Захист" Лілія Ластовиченко пояснила, що треба знати про перевірки житла переселенців та що робити, щоб виплати не скасували.

Читайте також: Які виплати можуть отримати ВПО у разі повернення з-за кордону: в уряді назвали суми

За її словами, процедура перевірки ВПО передбачає запланований візит представників Нацсоцслужби або соцзахисту за адресою, яку отримувач допомоги вказав у довідці. Фактична перевірка повинна бути проведена протягом 10 днів після прийняття рішення про її проведення. Ті люди, щодо яких ініційовано процедуру, мають бути повідомлені про майбутній візит за 2 дні у будь-який спосіб, який можна відстежити для підтвердження контакту.

"Для запобігання припиненню виплат ВПО у разі відсутності під час перевірки необхідно протягом 14 днів звернутися до управління соціального захисту населення. А якщо є обґрунтовані причини відсутності – протягом 30 днів надати УСЗН підтвердні документи", – зазначила юрист.

Якщо під час попередньої комунікації ВПО повідомляє про свою відсутність, візит може бути відкладений на строк до двох тижнів. У випадку, якщо під час візиту представників органів Нацсоцслужби або соцзахисту особи не було за місцем реєстрації ВПО, представники складають акт, констатуючи, що особа не пройшла процедуру (була відсутня під час візиту).

Отримувач допомоги має 14 днів для того, щоб звернутись до департаменту соцзахисту і надати документи, що обґрунтовують відсутність і необхідність відновити виплати.

За рішенням департаменту соціального захисту виплати можуть бути тимчасово призупинені до тих пір, поки отримувач допомоги не пройде процедуру ідентифікації.

Нагадаємо, в Україні починають тестувати проект, в рамках якого запускають персональні соціальні карти: за їх допомогою можна буде дізнатися, які соцпослуги отримує той чи інший громадянин.

Вас може зацікавити:

Переселенці можуть отримати виплати на новому місці: що потрібно знати

В Україні деяким категоріям громадян повернуть виплати: кого це торкнеться

Тарифи, мобілізація, пенсії та інші виплати: що змінилось для українців з 1 вересня