RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

ЗСУ просунулися на півдні, "вагнерівці" повертаються в Україну: звіт ISW і свіжі карти боїв

Сили оборони України просунулись в Запорізькій області, витісняючи російські війська в районі Вербового. "Вагнерівці", ймовірно, повертаються до ведення військових дій в Україні.

Про це йдеться в аналітичному звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: Росіяни намагалися відбити Кліщіївку, за добу – 20 бойових зіткнень: ранкове зведення Генштабу

Так, аналітики Інституту, посилаючись на заяву колишнього голови Луганської обласної військової адміністрації Сергія Гайдая повідомили, що окремі підрозділи "вагнерівців", повертаються для ведення бойових дій в Україні. На думку експертів повернення боковиків несуттєво вплинуть на бойові можливості РФ.

Бої в Луганській та Харківській областях

Аналітики ISW повідомляють, що 22 вересня російські війська вели наступальні дії на лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна, але не просунулися. 22 вересня російський військовий блогер заявив, що російські війська здійснили наземну атаку поблизу Новоєгорівки (15 км на південний захід від Сватового), але не уточнив результат.

Українські офіційні особи не повідомляли про жодні російські наземні обстріли на лінії Кремінна-Сватове 23 вересня.

Російські джерела спростували заяви, що зайняли Синьківку (6 км на північний схід від Куп’янська). Міноборони Росії повідомило, що 23 вересня російські війська завдали удару по українських військах поблизу Синьківки. Відомий російський військовий блогер повідомив, що станом на 23 вересня українські війська контролюють Синьківку.

Бої на Донбасі

В аналітичному звіті також повідомляється, що 23 вересня українські війська продовжували контрнаступальні дії на південному фланзі Бахмута, але нових територіальних здобутків не досягли. Генштаб України повідомив, що українські війська продовжували вести наступальні дії в невстановленому районі на південь від Бахмута.

Російський військовий блогер заявив, що російські сили відбивають українські атаки на Курдюмівку (12 км на південний захід від Бахмута). Речник Східної групи військ України капітан Ілля Євлаш заявив, що нещодавнє звільнення Україною Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута) та Андріївки (10 км на південний захід від Бахмута) дозволяє українським силам завдавати ударів по російських тилових позиціях і націлюватися на російські контрольні пункти.

Російські війська продовжували контратаку на північному та південному флангах Бахмута, але 23 вересня не досягли жодного підтвердженого прогресу.

Пов’язаний з Кремлем військовий блогер заявив, що російські сили контратакують у районі Кліщіївки та Андріївки та ведуть запеклі бої на висотах на північному фланзі Бахмута, який тягнеться до східної околиці Берхівки (3 км на північ від Бахмута). Він стверджував, що російські війська все ще контролюють більшість висот у цьому районі.

23 вересня російські війська розпочали наступ на рубежі Донецьк-Авдіївка, але не просунулися.

"Південна вісь"

Аналітики посилаючись на російського військового блогера, пишуть, що російські війська атакували українські позиції з напрямку Микільського (4 км на південний схід від Вугледара), але не просунулися.

Російські джерела стверджували, що 23 вересня українські війська провели невдалі наступальні дії на західному кордоні Донецької та східної Запорізької областей. Міноборони Росії стверджує, що російські війська відбили п'ять українських атак у невизначених районах на західному кордоні Донецької та східної Запорізької областей. Російський військовий блогер стверджував, що українські сили здійснили невдалі атаки на захід від Старомайорського (9 км на південь від Великої Новосілки).

Повідомляється, що українські війська 23 вересня провели наступальні дії на заході Запорізької області та просунулися вперед. Геолокаційні зображення, опубліковані 23 вересня, показують, що українські сили просунулися на північ від Новопрокопівки (14 км на південь від Оріхова).

Також Генштаб України повідомив, що українські війська витісняють російські війська з позицій у районі Вербового (18 км на південний схід від Оріхова).

Російські джерела продовжують стверджувати, що українські сили проводять рейди в дельті Дніпра. У Міноборони Росії заявили, що українські війська безуспішно намагалися закріпити позиції на островах і на лівому березі Дніпра. Російський військовий блогер заявив, що українські війська продовжують діяти на островах у дельті Дніпра.

Раніше ми повідомляли, що в Малі впав Іл-76, на якому могли бути "вагнерівці".

Вас може зацікавити:

"Другий день дискотека": окуповані Бердянськ та Токмак відвідала "бавовна", подробиці

Без лобових атак: Буданов розповів, як планують звільняти Бахмут

ЗСУ просуваються під Вербовим: відео і заява генерала