RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Росіяни пішли на загострення біля Авдіївки, щоб відтягнути Сили оборони з Запоріжжя: звіт ISW і карти боїв

Росіяни загострюють ситуацію навколо Авдіївки та на заході Запорізької області, щоб відтягнути ЗСУ від Роботиного.

Таку думку висловили аналітики Інституту вивчення війни (ISW) у щоденному звіті.

Читайте також: Окупанти завдали руйнівних ударів по Авдіївці: фото і відео

На думку аналітиків, оточення Авдіївки, однієї з найбільш укріплених ділянок лінії фронту в Донецькій області, скоріш за все, потребуватиме більше сил, ніж Росія наразі виділила для операції на ділянці Авдіївка-Донецьк.

Експерти вважають, що активізація російських наступальних операцій у районі Авдіївки та Жереб'янки збігається з іншими локальними наступальними операціями в Луганській області та східній частині Запорізької області, які, ймовірно, спрямовані на те, щоб перешкодити українському командуванню перекинути сили на критичні ділянки фронту в західній частині Запорізької області.

Ситуація в Харківській та Луганській областях

Генштаб ЗСУ повідомив, що українські сили відбили російські атаки на Куп’янському напрямку в районі Синьківки, Іванівки та на південний захід від Сватового в районі Макіївки. Російський "воєнкор" стверджував, що війська РФ розгорнули "потужні бронетанкові групи" для початку широкомасштабних наступальних операцій поблизу Синьківки, Іванівки та Макіївки.

Речник Східного угруповання Збройних Сил України капітан Ілля Євлаш зазначив, що російські війська посилюють перекидання мотострілецьких підрозділів, танкових батальйонів і штурмових рот "Шторм-Z" на рубіж Куп'янськ-Сватове-Кремінна і використовують погано підготовлені елементи для розвідки.

Ситуація у Донецькій області

Генштаб ЗСУ повідомив, що українські війська продовжують наступальні дії на південь від Бахмута і досягли часткового успіху в районі Андріївки. Російський "воєнкор" заявив, що бої тривають біля залізничного полотна поблизу Андріївки та Кліщіївки.

9 жовтня російські війська вели наступальні операції поблизу Бахмута, але не зробили жодного підтвердженого наступу. Генштаб ЗСУ повідомив, що до трьох російських батальйонів за підтримки танків і бронетехніки активізували наступальні дії поблизу Авдіївки, Тоненьке, Кераміка і Первомайського. Російські військові блогери стверджували, що війська РФ атакували з Красногорівки у напрямку Бердичів, уздовж лінії Опитне-Водяне, а також поблизу Тоненького та Первомайського після інтенсивного артобстрілу. Російські джерела також стверджували, що бої тривають поблизу Очеретиного.

"Південна вісь"

Геолокаційні кадри, опубліковані 9 жовтня, показують, що українські сили просунулися на північний схід від Микільського. Генштаб ЗСУ повідомив, що російські війська безуспішно атакували поблизу Старомайорського і що українські сили стримують російські війська біля Левадного. Російські "воєнкори" стверджували, що війська РФ нібито захопили до 10 опорних пунктів у невизначених районах на лівому фланзі у напрямку Времівки, але ISW не знайшло візуальних доказів цього твердження. Генштаб ЗСУ повідомив, що російські війська безуспішно атакували поблизу Вербового та в районі Інженерного.

Російський "воєнкор" стверджував, що на островах в дельті Дніпра тривають бої. Він зазначив, що українська активність там нібито знизилася через погіршення погодних умов.

Нагадаємо, що минулої доби на фронті відбулося 39 бойових зіткнень.

  • Вас також може зацікавити:

Справа лише в часі: експерт озвучив прогноз щодо Бахмуту та Авдіївки

ЗСУ відбили позиції біля Роботиного і мали успіх в районі Андріївки: звіт ISW і карти боїв

Окупанти вдарили по Авдіївці і Єлизаветівці: є жертви, фото