RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

ЗСУ відбили всі атаки і продовжують наступ на сході і півдні країни: оновлені карти боїв

Станом на 21 жовтня, 605-й день повномасштабного російського вторгнення, минулої доби ЗСУ уразили майже 50 танків і більше ніж 100 одиниць бронетехніки окупантів під Авдіївкою, а також відбили атаки ворога біля Золотої Ниви, Старомайорська, Рівнопілля та Полтавки.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW) за 20 жовтня.

Читайте також: Росіяни готують новий наступ? Розвідка Естонії озвучила тривожний прогноз

Луганська область

Окупанти наступали вздовж лінії Куп'янськ-Сватово-Кременна 20 жовтня, але безуспішно. За даними Генштабу ЗСУ, Сили оборони відбили атаки противника на Куп'янському напрямку в районі Сіньківки та Іванівки, на захід від Сватового, в районі Надії, біля Макіївки та Невського.

Координатор групи "Інформаційний спротив" Костянтин Машовець зазначив, що окупанти продовжували обстріли на північ від Яхідне-Іванівка, проте не прорвалися до дороги №26 Куп'янськ-Сватове. Вони зосередили увагу на напрямку Петропавлівки та Степова Новоселівка - Курилівка.

Російські джерела стверджували, що бойовики продовжували атаки в районі Сіньківки, Іванівки, Надії та Макіївки, наблизившись нібито до околиць Лимана Першого.

Міноборони РФ зазначило, що ЗСУ провели безуспішні наземні атаки вздовж лінії Куп'янськ-Сватово-Кременна. У свою чергу, Машовець вказував, що Сили оборони просунулися на 400 метрів у невстановленій частині лінії Куп'янськ-Сватове, але аналітики ISW не знайшли візуального підтвердження цього.

Донецька область

Українські воїни продовжували контрнаступ під Бахмутом минулої доби і не досягли підтверджених успіхів, передають аналітики ISW. За даними Генштабу, ЗСУ відбили ворожі атаки біля Богданівки, Хромового та Кліщіївки. Український військовий оглядач Костянтин Машовець заявив, що захисники просунулися до залізничної лінії на схід від Кліщіївки.

Міноборони РФ стверджувало, що українські військові продовжували атаки на лінії Кліщіївка-Андріївка-Курдюмівка. Також російська армія продовжила контратаки під Бахмутом та трохи просунулися вперед. Відеозапис із геолокацією за 20 жовтня показує, що російські війська нещодавно незначно просунулися на північ від Кліщіївки.

Аналітики пишуть, що минулої доби загарбники відновили наступ біля Авдіївки та незначно просунулися вперед, що вказує на те, що російська армія продовжує атакувати, незважаючи на втрати у техніці та особовому складі. Відеозапис з геолокацією за 20 жовтня показав, що вони досягли незначних успіхів на захід від Красногорівки.

У свою чергу, Генштаб повідомляє, що ЗСУ пошкодили та знищили майже 50 російських танків та понад 100 одиниць бронетехніки під Авдіївкою за добу, а за останні чотири дні - 200 російських бронемашин. Також є кадри, на яких видно, як українські захисники завдають удару ворожій термобаричній артилерійській системі TOS-1 біля Авдіївки.

Генштаб додав, що Сили оборони відбили російські атаки в районі Авдіївки, Новокалинового, Степового, Першомайського та Північного. Водночас обидві сторони пишуть, що росіяни захопили український опорний пункт біля терикона на північний схід від Авдіївки, просунулися до залізничної станції на північ від міста та просунулися до ресторану "Царське полювання" на південь від міста.

Російський блогер стверджував, що окупанти безуспішно атакували поблизу Північного, Степового та Новокалинового, а також що ефективність російського контрбатарейного вогню в районі Авдіївки знижується через поганий зв'язок та нездатність створити запаси боєприпасів перед початком наступу, що може посилювати матеріальні втрати там.

Крім того, загарбники продовжували наступати на захід та південний захід від Донецька минулої доби, проте не досягли жодних підтверджених успіхів. Вони атакували у Мар'їнці та поблизу Новомихайлівки. Міноборони Росії заявило, що бойовики відбили обмежені атаки ЗСУ поблизу Вугледару на заході Донецької області минулого тижня.

Запорізька та Херсонська області

Російські джерела вказують, що ЗСУ минулої доби провели безуспішні атаки у районі кордону Донецької та Запорізької областей, але підтверджених успіхів не досягли. Міноборони Росії заявило, що окупанти нібито відбили українські атаки поблизу Урожайного та Старомайорського, а також захопили позиції у невстановленому районі на кордоні Донецької та Запорізької областей минулого тижня, але аналітики ISW не знайшли доказів.

Російський військовий блогер стверджував, що загарбники досягли певних успіхів поблизу Приютного, але ISW не виявили підтверджень. За даними Генштабу, ЗСУ відбили ворожі атаки поблизу Золотої Ниви, Старомайорська, Рівнопілля та Полтавки. Російські блогери зазначали, що окупанти безуспішно атакували поблизу Новодонецького та на південний захід від Старомайорська.

Російський батальйон "Восток", який нібито діє в районі кордону Донецької та Запорізької областей, стверджує, що операції у Великій Новосілці обмежуються незначними перестрілками та артилерійськими дуелями, адже окупантам не вистачає ресурсів для наступу.

Експерти ISW зазначили, що ЗСУ провели наступальні операції у західній частині Запорізької області минулої доби, але не досягли підтверджених успіхів. За даними Генштабу, Сили оборони продовжують контрнаступ у Мелітопольському напрямку, а ворог провів безуспішні атаки біля Роботиного та Вербового. Російський військовий блогер стверджував, що українські захисники атакували в районі Новопрокопівки.

"Голова" окупаційної адміністрації Херсонщини Володимир Сальдо стверджував, що ЗСУ випустили від 10 до 15 ракет по окупованій частині області та по Криму. Він додав. що російська ППО нібито збила п'ять ракет над Херсонщиною. Водночас окупаційний губернатор Севастополя Михайло Развожаєв зазначав, що російські засоби ППО збили ракету над Чорним морем неподалік окупованої Любимівки у Криму.

Нагадаємо, 20 жовтня Німеччина оголосила про передачу нової партії військової допомоги ЗСУ. Зокрема, українці отримають зенітні установки Gepard.

  • Вас може зацікавити:

Відбувається терор цивільного населення: на Херсонщині оголошено евакуацію

Окупанти вдарили по дачах у Кривому Розі: є загиблі і поранені

Зґвалтування та інші злочини: ООН заявила про звірства росіян в Україні