RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.35
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

27 вересня

Всі новини

Всі залишаємося, всі воюємо: Арестович розповів, чому ОПУ в лютому обмежив виїзд чоловіків

Рішення про заборону на виїзд військовозобов'язаним чоловікам з України у лютому 2022 року було ухвалене з метою, щоб всі стали на захист країни.

Розпорядження влади понад півторарічної давності прокоментував ексрадник Офісу Президента Олексій Арестович, пише ТСН.ua.

Читайте також: Є одна умова: з України хочуть дозволити виїздити всім чоловікам

За його словами, уряд ухвалив таке рішення на початку повномасштабної війни в умовах шокового виклику та необхідності концентрації всіх ресурсів.

Він зазначив, що на той момент було невідомо, як поводитиметься населення, а також, чи достатньо збереться людей для територіальної оборони.

"Загальне гасло було: всі залишаємося, всі воюємо. Тому що взагалі було невідомо, як поведе себе народ, армія. Жоден фахівець не міг сказати, чи будуть чинити спротив, які саме області. Чи не буде переходу на російську сторону, чи буде достатньо боєздатності, чи збереться тероборона, яка частина громадян захоче піти в біженці, чоловіків саме я маю на увазі. Ніхто не міг відповісти на ці питання. Тому що випробування було таке, яке український народ ще не проходив. Команда була: закриваємося і мобілізуємося, воюємо", – пояснив Арестович.

Водночас він зауважив, що таке рішення було доречне перші 50 діб війни, однак, коли стало зрозуміло, що вона надовго, підхід до мобілізації почав вимагати змін.

"Після того, як шокова хвиля минула, і після провалу Стамбульських перемовин стало зрозуміло, що війна вже йде надовго, це десь початок-середина квітня, і противник пішов з-під Києва, з півночі, з Харкова, Сум, Чернігівщини. Тобто фронт став переважно південний і східний. І що це каток, який дуже надовго, потрібно було змінювати підходи до мобілізації, на мою думку. Вже врегульовувати широке коло питань, пов’язаних з мобілізацією. У 21-му столітті насильно примусити людей воювати неможливо", – додав ексрадник ОП.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Нагадаємо, що українські чоловіки, здається, винайшли цілком легальний спосіб не потрапити під мобілізацію і навіть виїхати за межі країни.

  • Вас також може зацікавити:

Закарпаття в лідерах: опубліковано рейтинг областей за кількістю ухилянтів

Зняття і виключення з військового обліку: кому можна виїздити з України

Хто з чоловіків зможе виїхати за кордон з 1 листопада і що робити в разі відмови: відповідь юриста