RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Хто з чоловіків зможе виїхати за кордон з 1 листопада і що робити в разі відмови: відповідь юриста

У зв'язку з дією воєнного стану на території України військовозобов'язаним чоловікам віком від 18 до 60 років, за деякими винятками, заборонено залишати межі країни.

Про те, хто таки має право виїхати за кордон, пишуть Факти.

Виїхати за кордон зможуть усі групи військовозобов'язаних чоловіків, яким правилами дозволено перетинати державний кордон під час дії воєнного стану.

Читайте: "Лайфхаки" мобілізації: капітан ЗСУ назвав топ-3 місця, де можна швидко набрати ухилянтів

Серед них:

  • чоловіки з інвалідністю;
  • чоловіки, які мають дружину серед осіб з інвалідністю І чи ІІ групи;
  • особи, які мають одного зі своїх батьків або батьків дружини (чоловіка) серед осіб з інвалідністю І чи ІІ групи;
  • батьки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;
  • батьки, на утриманні яких знаходиться повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю І або ІІ групи;
  • чоловіки, які потребують постійного догляду;
  • опікуни осіб із інвалідністю, визнаних судом недієздатними.

Також право перетину державного кордону мають інші військовозобов'язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Тобто ті категорії осіб, які закріплені у частині першій статті 23 Закону України "Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку", серед яких:

  • чоловіки, на утриманні яких перебувають троє та більше дітей віком до 18 років;
  • чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
  • чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;
  • чоловіки, на утриманні яких знаходиться повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю І чи ІІ групи;
  • усиновлювачі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;
  • чоловіки, зайняті постійним доглядом за хворою дружиною, дитиною, а також батьками своїми або дружини, які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я потребують постійного догляду тощо.

Для кожного випадку передбачено індивідуальний пакет документів, які обов'язково мають підтвердити приналежність чоловіка до певної категорії. Наприклад, студентам знадобиться дозвіл із військкомату, довідка про відстрочку від військової служби, відповідні документи іноземного вишу тощо.

Проте буває, що прикордонники відмовляють громадянинові у перетині кордону. Причому усну відмову у виїзді за кордон оскаржити неможливо, тому вона має бути оформлена в письмовій формі рішення прикордонної служби.

Адвокати радять розглядати два варіанти оскарження такого рішення:

  • подати скаргу до головного органу Державної прикордонної служби, який видав рішення про відмову у перетині кордону;
  • через окружний адміністративний суд шляхом подання позову про визнання дій прикордонної служби протиправними щодо відмови у перетині кордону.

У кожного з цих варіантів є свої переваги та недоліки.

Наприклад, термін для подання скарги до Державної прикордонної служби становить 30 днів з моменту її отримання, не сплачується збір за її розгляд. Втім, такий спосіб захисту не завжди є ефективним і тоді необхідно звертатися до суду.

Термін для подання скарги до суду складає шість місяців з моменту отримання рішення, сплачується судовий збір, а сам розгляд справи може тривати від двох місяців плюс слід припускати ще місяць для того, щоб рішення суду набуло чинності. Не слід виключати можливість оскарження рішення.

Нагадаємо, що в Україні збільшили кількість співробітників у перевізників, які матимуть право законно виїжджати за кордон як водії вантажного транспорту та автобусів.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

  • Вас може зацікавити:

Закарпаття в лідерах: опубліковано рейтинг областей за кількістю ухилянтів

Зняття і виключення з військового обліку: кому можна виїздити з України

Осіння мобілізація: кому зараз видають повістки і кого призвуть в першу чергу