RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Спалах гепатиту А на Вінниччині: МОЗ зробило важливу заяву

У Вінницькій області посилюють протиепідемічні заходи через спалах вірусного гепатиту А. У зв'язку з цим там дезінфікують громадський транспорт, тимчасово заборонили ярмарки та масові заходи з розпродажу домашньої продукції.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Читайте також: В Україні виявили новий варіант коронавірусу, який швидше вражає ослаблений імунітет

"Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні заходи посилюють", - йдеться у повідомленні.

Місцева влада також посилила контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог та протиепідемічних правил на ринках міста і області. У самій Вінниці триває дистанційне навчання. Аналогічно з позашкільним навчанням, спортивними та мистецькими гуртками. Відповідно до рішення обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки.

За словами головного державного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, епідемічна статистика говорить про те, що джерело інфікування досі існує. З-поміж причин спалаху гепатиту А називає харчові продукти та питну воду. Їх встановлюють лікарів-епідеміологи.

Зараз у лікарнях області перебуває 144 пацієнти, з них 32 дорослих та 10 дітей - одужали.

"На підставі проведених епідрозслідувань визначено щонайменше 4️ можливих фактори, які вказують на джерело інфекції", - зазначають у відомстві.

Також в області вакцинують медиків та інших фахівців, задіяних у ліквідації спалаху вірусного гепатиту А. Мобільні бригади проводять щеплення близького оточення пацієнтів з підтвердженим діагнозом.

Для вакцинації дітей доставили більше 1 тис. доз вакцини для профілактики вірусного гепатиту А (ВГА), а також формування резерву, проведення вакцинації у закритих колективах.

У профільному департаменті області розповіли, що другий день поспіль фіксують поодинокі випадки хвороби, близько десяти пацієнтів шпиталізовані в районних лікарнях. Зокрема, в Калинівці, Ладижині, Жмеринці, Хмільнику, Могилів-Подільському. Там зазначають, що відстежували епідеміологічний шлях інфікування і 95% пацієнтів виявилися пов’язані із містом Вінниця. Тому припускають, що основним джерелом інфікування є Вінниця.

Також розповіли про те, що один пацієнт перебуває у важкому стані.

"Пацієнт перебуває в одному зі стаціонарів області вже не перший день, але у нього пішла друга хвиля захворювання, характерного для вірусного гепатиту. Це повторне підняття температури, інтоксикаційний синдром і суттєве збільшення біохімічних показників, які вказують на порушення функцій печінки. Пацієнт віком за 50 років та має низку супутніх патологій", - зазначили у відомстві.

Поліція за фактом спалаху гепатиту А відкрила кримінальне провадження за статтею 325.

Раніше ми писали, які додаткові щеплення МОЗ рекомендувало зробити українцям.

  • Вас також може зацікавити:

Коронавірус – все: ВООЗ скасувала статус пандемії COVID-19

Високі ризики смерті: лікарка пояснила, навіщо дорослим повторно вакцинуватися від правця та дифтерії

Вітрянка особливо небезпечна для дорослих: які ускладнення можуть бути