RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Кому українці довіряють найбільше, а кому – ні: дані соцопитування

Наразі жителі нашої країни загалом показують позитивний загальний рівень довіри. 37% готові довіряти людям, не бажають довіряти оточенню – 25%.

Про це свідчить опитування Соціологічної групи "Рейтинг".

Читайте також: Не час: скільки українців готові відкласти вступ до ЄС

Найбільше можна побачити відмінності у питанні довіри у вікових категоріях. Виявилось, що з віком довіра до людей зростає. Найстарші опитані українці (66+ років) довіряють людям найбільше, люди від 50 до 59 років – трохи менше.

Найбільше мешканці нашої країни довіряють найближчим членам своєї сім'ї: загалом висока довіра сформована у 96%. Також довіряють своїм родичам – висока довіра сформована загалом у 68% респондентів. Друзі та колеги опинилися на 3 та 4 місці: 60% можуть довіритися своїм товаришам, 48% вірять колегам.

Державним та муніципальним установам вірять від 34 до 35%.

Політикам партій, яким українці симпатизують, загалом не довіряють 51%, довіряють – 26%. Людям з іншими політичними поглядами не довіряють 61%, довіряють – 11%.

Людям інших національностей загалом не довіряють – 44%, довіряють – 24%, не можуть визначитись із відповіддю – 33%.

Результати опитування особливо цікаві за умов війни. Соціологи заявили, що середній показник довіри до державних та місцевих установ, як важливої складової соціального капіталу, сьогодні є скоріше феноменом воєнного часу, а не буденністю.

З самого початку війни в Україні в опитуваннях фіксується стрімке зростання довіри до ключових органів влади, викликане усуненням фокусу суспільства у питанні пріоритетних проблем (розвитку економіки та корупції у владі) на питання захисту та оборони. У цих питаннях держава має максимальні можливості та повноваження, тому недовіра до ключових органів влади під час війни сприймається як елемент зради.

Нагадаємо, раніше експерти також розповіли про те, представники яких професій найменш заслуговують на довіру своїх других половинок.

  • Вас може зацікавити:

Майже вдвічі, ніж рік тому: зросла кількість українців, які не повернуться додому після війни

"Це наша реальність": українці відповіли на опитування про корупцію

Кияни розповіли, чи хочуть війну на території Росії: відео