RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Росія переходить до нової тактики: що потрібно Україні для захисту енергетики

Вже кілька місяців Україна щоночі перебуває під загрозою атак російських безпілотників. Силам ППО вдається збивати від 80% ворожих БПЛА, але, безперечно, РФ нарощуватиме масовість повітряних атак з метою посилення тиску на енергетичну систему України.

Про це пише "Телеграф".

Читайте також: "Шахеди" кошмарили західний регіон, в одній з областей працювала ППО: подробиці атаки

У 2023 році Росія збільшила застосування іранських БПЛА для ударів по Україні у шість разів. За даними Командування Повітряних сил України, у перші два місяці осені РФ запустила 865 дронів типу Shahed-136, більшість із них було збито українським ППО, проте 151 безпілотник все ж таки досяг цілі.

За словами військового аналітика Дмитра Снєгірьова, ворог змінив тактику терору для економії коштів. Один дрон коштує 30-40 тис. доларів, тоді як крилата ракета коштуватиме 6-7 мільйонів. Таким чином, навіть наймасовіший удар БПЛА по території України (500 дронів у вересні 2023 року) коштував бюджету РФ максимум 15 млн доларів, що дорівнює вартості двох крилатих ракет.

"Так, крилата ракета несе бойову частину в 300-500 кг, а дрон всього 25. Втім, навіть цього було достатньо для заподіяння нам руйнувань. Зараз росіяни модифікували дрони, збільшивши вагу бойової частини майже вдвічі - до 40 кг. Виготовленні БПЛА використовують композитні матеріали, що знижують рівень виявлення дронів РЛС, а самі безпілотники покривають чорною фарбою, яка унеможливлює їх виявлення мобільними групами", - розповів експерт.

За його словами, раніше саме мобільні групи збивали левову частину дронів. Тепер ефективність "Шахедів" стала ще вищою, тому окупанти вирішили здійснювати терор цивільного населення та енергетичної системи України за допомогою запусків близько сотні БПЛА одночасно, що перевантажує нашу систему ППО, а отже, значно підвищує ризики влучення. Також змінився підхід і до запуску дронів. Тепер вони заходять до нашого повітряного простору двома "роями" з різних боків, зустрічаються в одному місці і завдають масованого удару. Враховуючи, що коефіцієнт шкоди безпілотникам становить приблизно 80%, при атаці 200 дронами одночасно, 40 з них все ж таки досягне цілей.

Втім, у Повітряних силах ЗСУ також не сиділи склавши руки в очікуванні зими. Порівняно з минулим роком можливостей для відбиття атак у нас побільшало, каже експерт. Основним засобом протидії системам безпілотників є німецька ЗСУ Gepard, яка вже неодноразово демонструвала добрі результати роботи. Водночас складнощі виникають із кількістю цих установок та їхньою застарілістю - раніше "Гепарди" були списані з озброєння Бундесверу, після чого їх модернізували для відправки в Україну.

"Чому на другому році війни вітчизняний ВПК не може запустити серійне виробництво копії або аналога цієї ЗСУ? Чому в нас досі займаються цим мобільні групи, оснащені кулеметами? ППО, запускаючи по 20 дронів на день, а не по 100. Метою Росії на цьому етапі все ще залишається знищення нашої енергосистеми та демонстрація того, що в Україні немає безпечних місць для деморалізації населення, тому останнім часом удари здають по всій території нашої держави", - зазначив Снєгірьов.

За словами спікера Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, порівняно з минулим роком Україна має більшу кількість західної зброї для відбиття повітряних атак. До 11 вересня 2022 року на озброєнні (йдеться про ЗРК) була лише радянська техніка (С-125, "Оса", "Шилка", ЗУ-23-2).

Пізніше нам надали ПЗРК Stinger, польський Piorun, французький Mistral і британський Starstreak, але всі вони мають малий радіус дії як по висоті, так і по дальності. Ворожі ракети та дрони знищувалися переважно ракетами комплексів "Бук-М" та С-300.

"Якщо США вдасться реалізувати план із закупівлі для нас 60 установок Gepard, це істотно посилить наш захист від російських дронів. Ми зможемо збивати їх, не витрачаючи зенітні ракети. Інша справа, що радіус дії цих систем - до 5 км. Україна - це 603 тисячі квадратних кілометрів. Протяжність лінії фронту - 2,5 тисячі кілометрів. Сьогодні такої кількості систем ППО немає у всьому світі, адже до таких викликів ніхто не був готовий”, - розповів Ігнат.

Раніше "Апостроф" повідомляв, на яких напрямках Україна вдарить узимку по окупантах.

  • Вас також може зацікавити:

Нова "Лелека" в небі: як працює надсучасний БПЛА

Україна цього року не отримає бомби GLSDB: у США назвали нову дату

Україна отримає передові безпілотники MQ-9 Reaper за $1 - ірландський волонтер