RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Війна переходить у нову фазу: на яких напрямках Україна вдарить узимку

Роман Світан про осінньо-зимову фазу війни

Роман Світан про осінньо-зимову фазу війни По українському чорнозему після дощу російські танки далеко не заїдуть Фото: facebook

Війна в Україні між Силами оборони та російськими окупантами вступає в осінньо-зимову фазу. Наші війська переформатуються, і на більшості дільниць ми переходимо в активну оборону. При цьому на трьох ділянках фронту створюються умови для продовження наступальних дій стратегічного характеру. Докладніше про перехід в осінньо-зимовий період війни в ефірі Апостроф TV розповів полковник запасу ЗСУ, військовий експерт Роман Світан.

Авдіївка

Росіяни закріпилися в районі терикону та переповзли залізницю з півночі Авдіївки. Але далі на росіян чекає важке випробування у вигляді авдіївської промзони. Росіянам дуже дорого коштуватиме спроба підійти до промзони та "Коксохіму" зокрема. Це не сама Авдіївка, а її північний край. Завод знаходиться практично за лінією міської межі. І це буде великий майданчик для знищення росіян. Але ще й перед "Коксохімом" є досить серйозні наші укріплення.

Читайте: Путін покладе там десятки тисяч людей: чому Кремлю така важлива Авдіївка

Росіяни вже почали створювати плацдарми для наступу. Коли там у великій кількості накопичаться сили, наша артилерія накриє частину піхоти, тобто зменшить бойовий тиск на наші позиції.

Осінньо-зимова кампанія

Ми входимо в осінньо-зимовий період. Найближчим часом розпочнуться дощі і наші війська вже переформатуються. Деякі напрямки були закриті як стратегічно-наступальні, і ми практично скрізь по лінії фронту переходимо в активну оборону - крім трьох місць.

Перше – у районі Бахмута є позитивна динаміка. У районі Кліщіївки ми працюємо по залізниці. На східній стороні цієї дороги, що йде з Горлівки до Бахмуту, є кілька плацдармів, які наші війська розширюють. Основне завдання – перетнути шосейну дорогу – ми її вже тримаємо під вогневим контролем – і далі вже вийти на Бахмутку. Там три дороги (залізна, шосейна та вздовж річки Бахмутка) йдуть паралельно з півдня на північ у бік Бахмуту з-під Горлівки. Коли буде серйозний плацдарм на лівому березі річки Бахмутка, можна буде рухатися у бік Бахмуту, з півдня заходячи буквально до центру міста та відтинаючи російські війська. Це стратегічне завдання, яке ми виконуватимемо в осінньо-зимовий період.

Друге – на запорізькому напрямку ми залишили один стратегічний напрямок. У районі Роботина ведеться розширення плацдарму та зміцнення флангів, щоб рухатися далі на південь. Нам потрібно розширити плацдарм на 15-20 км, щоб зняти проблему флангових ударів росіян. Є позитивна динаміка на захід від Роботина і в районі Вербового.

Третє - херсонський напрямок, який поки що тільки розгойдується. На цьому напрямку можна виконувати бойові завдання і в осінньо-зимовий період, тому що на лівому березі піщаний ґрунт добре тримає гусеничну техніку навіть під час дощу. На лівому березі вже є кілька плацдармів, які йдуть на глибину 3-4 км вздовж Дніпра лівим берегом і на ширину від Чорного моря приблизно на 70-80 км. Це так звана санітарна зона, яку створили наші розвідники. Розширення санітарної зони створить більш-менш стерпні умови для життя херсонців, які дуже страждають від армійської артилерії.

Читайте: Три сигнали Залужного: що хотів сказати Головком ЗСУ

На цих трьох фронтах – херсонський, запорізький та донецький – створено стратегічні напрями, щоби на осінньо-зимовий період не заморожувати наш рух. Плюс перспективність херсонського та запорізького напряму полягає в тому, що там у росіян будуть проблеми з логістикою через довге плече 400-500 км. І на глибині фронту за 150 км можна буде відрізати росіян від поставок. Ми вже бачимо роботу 100-мильних ATACMS. А якщо нам поставлять ще й 300 кілометрові, то росіяни отримають жахливі проблеми з логістикою. Це значно погіршить можливості росіян на далеких фронтах. А ось на східному фронті плече постачання дуже коротке. Але з іншого боку, після того, як почнуться дощі, рухатись чорноземами там буде просто неможливо.

Основний плюс застосування ATACMS – це можливість прибрати з нашої території аеродроми, якими користувалися росіяни для тих же гелікоптерів. Наразі їх перегнали в район Таганрога під Ростов та в район Джанкоя під Веселе. І це ускладнює життя росіянам – більше треба дозаправлятися, менше мати озброєння на борту. І зрештою, такі повітряні цілі, які довше перебувають у повітрі, легше збити.

Читайте: На війну 25-річних? Яка мобілізація буде у листопаді

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців