RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Винищувачів буде більше: українські пілоти вже тестували шведські Gripen

Україна може отримати від союзників не лише винищувачі F-16, а й шведські Gripen, які вже протестували українські пілоти.

Про це повідомив речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

За його словами, союзники розглядають сценарій передачі шведських винищувачів Gripen на додачу до багатофункціональних F-16. Ігнат додав, що Швеція може надати Україні ту кількість літаків, яка у неї є на сьогоднішній день.

Читайте також: В Україні буде окрема структура для інтеграції F-16: що кажуть у Міноборони

"Основним бойовим літаком буде F-16... Про кількість (Gripen - ред.) ми не говоримо. Але основним бойовим літаком все ж залишається F-16. Якщо буде ухвалене рішення щодо Gripen – це буде непоганим варіантом для нас", - продовжив Ігнат в етері телемарафону.

За словами речника, влада Швеції наразі розглядає можливість модифікації винищувачів Gripen, на які пересядуть її повітряні сили. Тому існує перспектива, що Україні також можуть передати оновлені бойові літаки. Ігнат окремо додав, що українські пілоти вже протестували Gripen під час офіційного візиту командування.

Речник наголосив, що це були не навчання пілотів. Офіційно тренування розпочнуться лише тоді, коли Швеція оголосить про надання винищувачів.

"Під час першого візиту у Королівство Швеція командувач Повітряних сил залишив там фахівців, коли власне відбувалась зустріч, щоб вони дослідили можливість надання Україні цих літаків і провели певні ознайомчі польоти на цих літаках, щоб зрозуміти, як це працює, і надати довідку повну – можемо чи не можемо ми отримати цю техніку", - резюмував Ігнат.

Винищувач Saab JAS 39 Gripen - багатоцільовий шведський винищувач четвертого покоління, представлений у кількох модифікаціях. Максимальна швидкість на великій висоті становить 2200 км/год, а бойовий радіус сягає 800 км. Винищувачі оснащені гарматним, ракетним та бомбовим озброєнням. Бойові літаки можуть здійснювати удари ракетами класу "повітря-повітря" та "повітря-земля".

Раніше ми розповідали, де українські пілоти навчатимуться на літаках F-16.

Вас також може зацікавити:

Коли літаки F-16 полетять на тренувальні бази: прем'єр Нідерландів назвав дату

Чому Україні потрібні сучасні літаки F-16: детальне пояснення

Українських пілотів вже навчають літати на F-16: фото з "Привидом Києва"