RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Навіщо в цей день ховають ножі: яке свято 18 грудня і що не можна робити

В понеділок, 18 грудня, християни вшановують пам'ять святителя Модеста, патріарха Єрусалимського, в народі - Модестів день.

Про історію свята, прикмети та заборони розсповідає "Апостроф".

Читайте: Зимові свята 2023-2024: коли відзначаємо за новим церковним календарем

Святитель народився у місті Севастії. Молодим прийняв чернецтво, багато років суворо дотримувався чернечих обітниць і згодом став настоятелем монастиря святого Феодосія Великого в Палестині.

У 614 році іранський шах Хосров ІІ з династії Сасанідів під час багаторічної війни з Візантією захопив та пограбував Єрусалим. Тисячі християн були вбиті, а десятки тисяч - викрадені в полон. Серед них був і патріарх Захарія. Місцеблюстителем патріаршої кафедри було обрано Модеста.

Під час перського правління Модесту вдалося зібрати тіла загиблих християн і організувати їм гідне поховання. Він відновив храм Гробу Господнього та храм Різдва Христового у Віфлеємі, які постраждали під час перського завоювання.

У 632 році Модеста було обрано патріархом Єрусалима. Помер святитель у віці 97 років.

У давнину вважалося, що цього дня гуляє нечисть, тому заборонялося залишати на видному місці ножі. Також не можна було лагодити одяг, бо потім нібито протягом цілого року доведеться виправляти помилки. Також предки вірили, що цього дня не варто брати та давати гроші в борг - це призведе до бідності та розорення.

Святителя Модеста вважають покровителем домашньої худоби, тому йому моляться за захист тварин від холоду, голоду та загибелі, а також за процвітання домашнього господарства.

Нагадаємо, раніше ми писали, коли Водохреще у 2024 році.

Вас може зацікавити:

Сильні молитви за українських бійців та мир в Україні

Сильні молитви за Україну, її захисників та тих, хто постраждав від війни

Ворог програє та запанує мир: тексти сильних молитов за Україну