RU  UA  EN

Субота, 29 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 червня

28 червня

Всі новини

Кому Путін доручив організувати вбивство Пригожина: журналісти WSJ дізнались деталі операції

Загибель засновника ПВК Вагнера Євгена Пригожина під час катастрофи літака була вбивством, яке доручив організувати секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев.

Про це повідомило "The Wall Street Journal", посилаючись на джерела в спецслужбах.

Читайте також: Похоронний марш "Вагнера": як у Кремлі утилізують пригожинську банду

Видання пише, що Патрушев ще влітку 2022 року попереджав Путіна про зростаючий вплив Пригожина. Однак тоді, заявили вони, президент Росії залишив попередження поза увагою, тим паче що ПВК Вагнера домагалася успіху на війні в Україні.

Як стверджує WSJ, ситуація змінилась в жовтні 2022 року після того, як Пригожин зателефонував Путіну і "в грубій формі" поскаржився на брак боєприпасів. Цю розмову чув Патрушев, який переконав Путіна дистанціюватися від Пригожина, оскільки засновник ПВК Вагнера став небезпечним і не поважає авторитет Кремля.

У момент, коли 23 червня цього року Пригожин підняв заколот, Патрушев "узяв владу у свої руки" і організував "шквал" телефонних дзвінків для того, щоб переконати Пригожина припинити заколот. Він телефонував і офіцерам, які симпатизували засновнику ПВК. Сам Пригожин тоді на дзвінки з Кремля не відповідав.

Патрушев також телефонував президенту Білорусі та Казахстану у пошуках посередників для вирішення конфлікту. Однак президент Касим-Жомарт Токаєв дистанціювався і відмовився бути військовою страховкою на випадок, якщо російська армія не зможе стримати найманців Пригожина.

На початку серпня Патрушев віддав наказ своєму помічникові розробити план ліквідації Пригожина, розповів газеті неназваний колишній російський розвідник. Західні спецслужби стверджують, що Путіну його пізніше показали й той не став заперечувати.

23 серпня Пригожин чекав у московському аеропорту завершення техогляду його приватного літака. За словами джерел розвідки західних країн, саме під час огляду під крило повітряного судна було прикріплено маленький вибуховий пристрій.

Незабаром після зльоту з Москви літак зазнав аварії у Тверській області. Унаслідок катастрофи загинули всі 10 осіб, які перебували в літаку. Кремль досі заперечує будь-яку причетність до смерті Пригожина.

Раніше ми писали про те, що вагнерівця, який розповів правду про звірства в Бахмуті, затримали в Росії.

  • Вас також може зацікавити:

"Вагнерівець", який воював в Україні, зґвалтував 11-річну дівчинку: фото і відео

Наказали все "прибрати": в Росії почали новий етап зачистки слідів "вагнерівців"

В Росії "зачистили" кладовище з могилами "вагнерівців": фото, відео