RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Чи буде в Україні сніг у новорічну ніч: синоптик дав свіжий прогноз

На Новий рік, 31 грудня, у західних, північних та центральних областях України пройде дощ з мокрим снігом, а у східній та південній частині істотних опадів не передбачається.

Про це у своєму огляді пише кандидат географічних наук, метеоролог Ігор Кібальчич.

Читайте також: Грудень буде аномальним: в Укргідрометцентрі розповіли, до чого готуватися

"У зв'язку з кліматичними змінами, що найбільш помітно виявляються в холодний сезон, тривалість залягання снігового покриву в Україні суттєво скоротилася порівняно з серединою минулого століття. Протягом зими опади частіше стали випадати як дощів, а короткі періоди снігопадів досить швидко змінюються інтенсивними відлигами. Не дивно, що і напередодні Нового Року ми все частіше спостерігаємо за вікном сиру, похмуру та безсніжну погоду, часом туман та слабкий дощ", - зазначає Кібальчич.

За його словами, наприкінці 2023 року в атмосфері над Європою спостерігається інтенсивне зональне перенесення повітряних мас, переважно, атлантичного походження. Згідно з поточними прогнозами, подібна тенденція теплої, вологої та переважно безсніжної погоди збережеться 31 грудня та 1 січня 2024 року.

"Вдень 31 грудня у західних, північних та центральних областях України пройде дощ, місцями з мокрим снігом; у східній та південній частині істотних опадів не передбачається. У новорічну ніч під впливом слабкого баричного гребеня з півдня, істотних опадів не очікується по всій країні і лише в районі Полісся та у Карпатах можливий сніг, мокрий сніг. Вдень 1 січня вплив балтійського циклону та його фронтів пошириться практично на всю територію України. Таким чином, очікуються опади переважно у вигляді дощу, мряки, мокрого снігу, спостерігатимуться тумани, подекуди ожеледиця. Температура повітря вдень 31 грудня та 1 січня становитиме +3…+8 °С, у новорічну ніч коливатиметься близько 0 °С. У південній частині та у Криму новорічна ніч пройде за температури +1…+6 °С, вдень 1 січня підвищиться до +6…+11 °С”, - написав метеоролог.

Він додав, що за рахунок аномально високих температур у більшості областей нашої країни Новий Рік пройде без снігу, а ось у Карпатах можна милуватися справжньою зимовою казкою за невеликого морозу в межах -1…-6°С та слабкої завірюхи. Також короткочасне випадання снігу та формування тимчасового снігового покриву можливе на крайній півночі України та в районі Полісся.

"На прогностичній карті представлена можлива площа та потужність снігового покриву в Україні на день 1 січня 2024 року. Темно-сіра заливка відповідає повній відсутності снігу. При цьому у високогірній частині Карпат станом на поточний момент висота снігового покриву вже сягає 30 - 154 см, і найближчими днями в цій місцевості приріст снігу лише збільшуватиметься", - резюмував Кібальчич.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Україну накриє "російський" антициклон в грудні.

  • Вас також може зацікавити:

Зима в Україні буде аномальною: відомий синоптик дав прогноз на сезон 2023/2024

Чи випаде в Україні сніг на День Святого Миколая: карта погоди

Українців попередили про небезпечну погоду: де очікуються ожеледиця і сильні снігопади