RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Перевірте своє: які прізвища в українців мають грецьке походження

Серед сучасних прізвищ в Україні певну частину становлять ті, що мають грецьке походження. Експерти, які провели антропонімічні дослідження в окремих історичних областях і етнологічних зонах країни, склали таких цілий список.

Про це розповідає "Апостроф".

Читайте також: Значення прізвищ: перевірте, чи не були ваші предки козаками чи знатними людьми

Як зазначають фахівці, одна з найбільших груп за етнічною приналежністю у 6,2% це - грецькі прізвища.

Зокрема, йдеться про такі: Варсамас, Габида, Голи-Оглу, Імерелі, Мармур, Ялу, Яцко. Вони пов’язані за походженням з грецькими традиційними власними іменами, апелятивами.

Також розповідають, що прізвище Ахбаш походить від прикметника "світлоголовий", а Балабан від слова "величезний". Водночас, Волоніц - від іменника, що означає "в’язальна спиця", Кіор - від слова "сліпий", Куркчі - слова "хутровик", Мангуш, Шамлі - мають походження від грецьких назв населених пунктів.

Експерти зазначають, що зараз також існують грецькі прізвища з російськими суфіксами, які створювалися чи переоформлювалися за готовим зразком для нейтралізації етнічного характеру антропоніма: Балабан - Балабанов, Каракоз - Каракозов, Темір - Теміров, Узун - Узунов.

Тим часом українськооформлені прізвища греків за кількістю дещо поступаються російськооформленим. Пояснення цьому - політична ситуація, що склалася в недалекому минулому. Йдеться про такі: Афенка - Афенко, Бузовчу – Бузовчук.

Згідно з семантичними основами та словотвірними типами виділяють три великі групи прізвищ за походженням: українські (із суфіксами -енко, -ович (-евич), -ич), російські (на -ов та -ський) та грецькі, утворені суфіксальним способом.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що означає прізвище Шевченко.

  • Вас також може зацікавити:

Де в Україні більше "родичів" президента: до арту прізвища Зеленський

Звідки взялося в Україні прізвище Зеленський і де найбільш поширене

Могли мати проблеми із законом: які прізвища вказують на кримінальне минуле