RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Що означає прізвище Шевченко: версії походження

Українські експерти назвали найпопулярніші версії походження прізвища Шевченка, і показали, де найбільше вона поширена.

Про це пише "Апостроф".

Читайте також: У Києві дівчинка взяла по матері замість по батькові: як її тепер звуть і як сприйняла родина, фото

Прізвище – це ім'я сім'ї, яке передається у спадок наступним поколінням. У Київській Русі, за часів раннього християнства, був звичай приховувати справжнє ім'я, дане при хрещенні. Існувало повір'я, що відьмак, який має здатність завдати людині шкоди за допомогою ворожіння, співпраці з темними силами, обов'язково має вимовити при заклятті справжнє ім'я людини. Тому, поряд з ім'ям хрестильним, найчастіше давалося й друге – мирське, ім'я чи прізвисько.

Першу згадку прізвища Шевченка можна зустріти серед козаків, які населяли південні землі української держави у XVI-XVII століттях. У цей час беруть початок більшість сучасних прізвищ. Так, є кілька версій походження прізвища Шевченка.

Перша версія - це походження прізвища від назви ремесла. Швець, шевець - кравець, який займався шиттям одягу, взуття з тканини та шкіри. Як правило, ремесло переходило з роду в рід і сини отримували прізвище "Шевченко" чи інші схожі прізвища.

За другою версією, прізвище Шевченко може мати адигейське коріння. У XV столітті територією Середнього Подніпров'я та Лівобережної України пройшло кілька хвиль черкеської еміграції. Адиги називали своїх християнських священиків "Шеуджен". Нащадки цих священиків цілком могли отримати прізвища "шеудженик'о", "шевдженко", "шевченко".

Згідно з третьою версією, прізвище може мати початок від назви посади, яка була у запорізьких козаків: шомпольник - той, хто чистив шомполом дула мушкетів, називався "шевець". Проте, з іншого боку, Шевчиками називали також помічників кравців.

Додаток до прізвиська суфікса - ко (єнко), надав сучасну форму прізвища Шевченко. На поширену думку, цей суфікс походить від тюркського кореня "к'о", "ік'уе", що буквально означало "його", "син".

Слід зазначити, що найзнаменитішим носієм цього прізвища був Тарас Григорович Шевченко (1814–1861) - великий український поет, письменник та художник. Твори його були перекладені на більшість мов світу.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що нумерологи розповіли, як розрахувати сумісність у шлюбі за датою народження. Скористатися цим способом можуть як закохані, і сімейні пари.

Вас також може зацікавити:

Нумерологія в буквах: як дізнатися код свого імені та дізнатися долю

Код долі: на що впливає зміна жінкою свого прізвища на чоловіче

Мрія кожної дитини: жінки з цими іменами стають найкращими мамами