RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Дівчина чекала його майже два роки: історія звільненого з полону прикордонника з острова Зміїний

Серед звільнених з полону - захисник острова Зміїного з Одещини 22-річний Олександр Куртєв, який перебував в полоні без зв'язку з рідними майже два роки.

"Я не можу в це повірити, але ми тебе вибороли. Дякую всій команді координаційного штабу за невпинну роботу над звільненням наших полонених", - написала дівчина прикордонника Ярослава Хаджи.

Про неймовірну історію кохання захисника Острову Зміїний Олександра Куртєва та його нареченої Ярослави розповідало видання "Бессарабія INFORM".

Після закінчення навчання в Ізмаїльському медичному коледжі Олександр підписав контракт з Державною прикордонною службою України, зайнявши посаду інспектора-фельдшера у Ренійській громаді, де працював за фахом в одному з сіл. Через пів року його перевели на заставу острова Зміїний, де він продовжував служити на посаді військового медика й 24 лютого 2022 був на чергуванні.

Читайте: Справедливість відновлено: на острові Зміїний встановили прикордонний знак, відео

Закохані познайомились, коли обом було по 15 років. Списалися у соцмережі, поспілкувалися, сподобалися один одному, почали зустрічатися. Потім Саша поїхав навчатися до Ізмаїлу, тому їхні шляхи тимчасово розійшлися. Обидва були юними й не змогли втримати стосунки на відстані.

Поновили свої стосунки вони через п’ять років. Саша знову написав Ярославі в соцмережі, а у квітні 2021 року їхні серця поєдналися ще міцніше, ніж вперше. Вони мріяли про те, що незабаром одружаться та народять дітей. У січні почали жити разом.

О 5:30, в день, коли розпочалося повномасштабне вторгнення, Саша зателефонував нареченій та наказав терміново переїжджати до своєї матері.

Під час боїв за Зміїний Саша встиг написати дівчині, що кохає її та намагатиметься вижити. Далі він просто зник зі зв’язку. Вже ввечері разом з батьками Саші вона побачила виступ Володимира Зеленського, який повідомив, що загинуло 13 прикордонників і їх нагородили посмертно.

Читайте: Останні хвилини життя перед ударом РФ: з'явилося відео українських військових із острова Зміїний

Попри це, батько Саші сказав, що не відчуває, що з його сином сталося щось погане. З думками про те, що хлопця, можливо, більше немає, уся родина жила три дні. Але потім Ярослава побачила сюжети російських ЗМІ, на яких упізнала Сашка. На відео росіяни нібито відправляли полонених оборонців Зміїного додому автобусом Сімферополь-Одеса.

Спочатку дівчина подумала, що росіяни справді відпустять бранців додому й навіть поїхала до Одеси зустрічати його, але згодом стало зрозуміло, що Сашу не повернуть так швидко. Власне, тоді з'явився чат, у якому родичі інших хлопців зі Зміїного згуртувалися, ділилися інформацією, підтримувати один одного.

Боротьби за хлопців триватиме, доки не повернеться останній. Рідні та близькі полонених їздять на зустрічі, виходять на демонстрації, пишуть листи, розповідають всій Україні, що захисники острова живі та у полоні. На усі "офіційні" зустрічі їздила мама Сашка, оскільки Ярослава не є офіційною дружиною. Дівчина натомість займалася питанням мітингів і розголосу про полонених за кордоном.

Читайте: На острові Зміїний розвідники підняли прапор України та врятували котика: відео

Єдиною звісткою від Олександра за весь цей час став лист, датований 2 червня, який дівчина отримала разом з іншими родичами наприкінці серпня. В ньому він заспокоював своїх близьких. Він загальними фразами написав, що у нього все добре, що скучив за всіма, що їх там годують, вони сплять. Також він звернувся конкретно до дівчини: "Ярославко, сонце, не плакай дуже багато, ти мені потрібна здоровою, тобі ще народжувати маленьких Саш".

Зазначимо, що у коментарях в своєму дописі Ярослава повідомила, що окрім її Сашка, росіяни звільнили ще 6 захисників Зміїного.

Нагадаємо, у липні минулого року на батьківщину із російського полону повернулися захисники острова Зміїний Євген Котляренко та Олександр Компанієць, які 15 місяців провели в полоні.

Вас може зацікавити:

"Далі буде ще гірше": Буданов закликав російських окупантів здаватися в полон Україні. Відео

"Доброго вечора, ми з України": українські захисники взяли в полон групу окупантів. Відео

ЗСУ беруть в полон "ізящно": штурмовики показали окупанта, захопленого під Бахмутом. Відео