RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

У Михайлівському соборі у Києві пройшла святкова літургія на Водохреща: фото і відео

У суботу, 6 січня, у Михайлівському соборі у Києві відбулася святкова літургія на честь свята Богоявлення. Богослужіння очолив митрополит ПЦУ Епіфаній.

Відео святкового богослужіння опубліковане на офіційній сторінці Православної Церкви України в facebook.

Читайте також: Водохреща 2024: значення свята, головні традиції та заборони

Напередодні відбулося всенічне бдіння напередодні свята Богоявлення. На вечірню службу і освятити воду до собору прийшли віряни ПЦУ.

Нагадаємо, перші згадки про свято припадають на злам II і III ст. На початку IV ст. святкування Богоявлення набуло масового характеру на Сході, а трохи пізніше і на Заході. Спочатку свято було присвячене спогаду трьох євангельських подій: Різдва Христа, поклоніння волхвів, а також Хрещення Христа в Йордані. Датою святкування майже повсюдно було 6 січня.

У Грецькій православній церкві Богоявлення, або Теофанія, святкується одночасно з Хрещенням Господнім 6 січня. У Коптській православній церкві святкування єдиного свята Богоявлення перенесено на 7 січня.

У IV–V століття в церкві з'явилася традиція окремого святкування Різдва Христового 25 грудня, а Богоявлення 6 січня стали святкувати як спогад приходу трьох волхвів і Хрещення Господнього.

Подальша еволюція сенсу свята йшла в православ'ї та католицизмі різними шляхами. У православ'ї свято Богоявлення все більше пов'язувалося за змістом із Хрещенням, втрачаючи зв'язок з різдвяними подіями. В наш час у православ'ї Богоявлення і Хрещення — різні назви одного свята.


Раніше "Апостроф" писав, як змінився календар свят в Україні з початку війни.

  • Вас також може зацікавити:

Коли святкуватимуть Великдень у 2024 році: названо точну дату

Водохреща 2024: значення свята, головні традиції та заборони

В Україні переглянуть державні свята та пам'ятні дати: Зеленський поділився деталями