RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Коли святкуватимуть Великдень у 2024 році: названо точну дату

Відомо, коли православні християни святкуватимуть Пасху у 2024 році. Дата щороку змінюється, оскільки її вираховують за місячним календарем.

Про це повідомляє "Апостроф".

Читайте також: Дати для весілля в 2024 році: як обрати найкращий день

Великдень у 2024 році

Традиції свята Великодня добре відомі українцям і передаються з покоління в покоління. Вважається однією з найочікуваніших церковних дат. Адже це свято присвячене воскресінню Ісуса Христа через три дні після його розп'яття на хресті. Він воскрес у неділю, тому Великдень має завжди випадати на останній день тижня.

Як відомо, свято символізує перемогу великого добра над злом, істинної справедливості над беззаконням.

З 1 вересня 2023-го Православна Церква України (ПЦУ) перейшла на новоюліанський церковний календар, який практично повністю збігається з григоріанським, котрим послуговуються католики. Через це православні віряни відзначатимуть практично всі церковні свята спільно з католиками.

Проте Великдень і пов'язані з ним свята відзначатимуть окремо. Причина в тому, що католики й православні інакше розраховують дату цього свята. Православні віряни для розрахунків беруть за дату дня весняного рівнодення 21 березня за юліанським календарем, що за григоріанським календарем відповідає 3 квітня. Через це православна Пасха не може бути раніше 4 квітня.

Відтак, цю найрадіснішу подію в церковному 2024 році православні християни святкуватимуть 5 травня. Якщо точніше, то дату Великодня розраховують так: беруть дату весняного рівнодення (21 березня) і визначають, коли настане найближчий до нього повний місяць. Саме найближчої до цього повного місяця неділі буде святкуватися Великдень. Водночас, католицький Великдень припаде на 31 березня.

Це вважається доволі пізньою датою. Примітно, що за давніми народними традиціями, якщо Пасха пізня, то і весна настане пізно.

При цьому Великдень 2025 року у православних і католиків співпаде. Його відзначатимуть 20 квітня. У 2026-му католики відзначать Пасху 5 квітня, а православні - 12 квітня.

Великий піст у 2024-му стартує 18 березня і завершиться 4 травня. Останній тиждень посту (29 квітня - 4 травня) зветься Страсною седмицею і вважається найсуворішим.

Раніше "Апостроф" опублікував церковний календар з новими датами свят на жовтень.

  • Вас також може зацікавити:

Які прізвища в Україні мають "церковний слід": повний список

Чи можна віруючим ненавидіти росіян? Філарет пояснив слова з Біблії про любов до ворога

Археологи виявили біблійне місто Содом, за легендою знищене Божим гнівом