RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

Всі новини

Альтернативний проєкт: яке покарання пропонують в Раді для ухилянтів та співробітників ТЦК

В українському парламенті пропонують переглянути штрафи за порушення призовниками, військовозобов'язаними та резервістами правил військового обліку. Посадових осіб, які допустили перевищення повноважень, може бути затримано.

Про це свідчить проект Закону №10379-1 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального Кодексу України щодо удосконалення відповідальності за військові правопорушення".

Читайте також: В режимі цейтноту: чи можна обійтися без законопроекту про мобілізацію

Зокрема, порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку в особливий період – тягнутиме за собою накладення штрафу від 50 до 100 н.м.д.г. (850–1700 грн).

Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію в особливий період – тягнутиме за собою накладення штрафу на громадян від 200 до 300 н.м.д.г. (3400–5100 грн) і на посадових осіб - від 300 до 500 н.м.д.г. (5100–8500 грн).

Урядовим же законопроектом №10379 було передбачено збільшення штрафів за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Новий розмір штрафу становитиме від 34000 до 85000 грн. (нині 3400 – 5100 грн).

Посадових осіб, які допустили перевищення повноважень, застосування заходів фізичного впливу і спеціальних засобів або інші насильницькі та незаконні дії може бути затримано на строк до трьох годин для складення протоколу, а в необхідних випадках для встановлення особи та/або з’ясування обставин правопорушення – до трьох діб.

Нагадаємо, у Раді зареєстрували альтернативний законопроект про мобілізацію, одним з авторів якого є нардеп Дмитро Разумков.

Вас може зацікавити:

Чи є розірвання шлюбу відстрочкою від мобілізації: юрист розвінчала основні міфи

Є над чим працювати: нардепи розповіли, як мінятимуть правила мобілізації

Багатодітних українців не випускають за кордон: які документи мають бути у військовозобов'язаних