RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

В ВРУ внесли ще один законопроєкт про мобілізацію: які зміни пропонують

Окрім скандального урядового законопроєкту про мобілізацію, у Раді зареєстрували іще один альтернативний, одним з авторів якого є нардеп Дмитро Разумков. Зокрема, пропонується зберегти граничний вік призову на військову службу на рівні 27 років.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради України.

В цілому, документ передбачає врегулювання питань проходження та звільнення з військової служби, ведення військового обліку.

Так, пропонується надати можливість військовим демобілізуватися за власним бажанням, за умови, що під час дії воєнного стану вони несли службу протягом 24 місяців, 8 із яких у зоні бойових дій. Згідно з цим законопроєктом також вводиться обов'язок закріплення в законодавстві гарантованої щорічної відпустки для військовослужбовців.

Читайте також: В Раду внесли ще один законопроєкт про мобілізацію: що він передбачає

За словами Разумкова, цей законопроєкт передбачає ширший, порівняно з урядовим, перелік підстав для звільнення від проходження базової військової служби (звільнення від проходження такої служби осіб, які самостійно виховують дітей, утримують осіб з інвалідністю, інші пільгові умови, які на сьогодні є підставою звільнення від проходження військової служби).

Згідно з пропозицією, після оголошення мобілізації або її подовження громадянин повинен з'явитися у ТЦК лише у випадку отримання повістки. Крім того, від громадян віком від 18 до 60 років вимагатимуть мати при собі військово-обліковий документ.

Також законопроєктом передбачається особисте вручення повісток, завдяки чому можна буде ідентифікувати особу. Натомість вручення їх поштою чи через електронний кабінет виключено. Разумков наголошує на тому, що чинний на сьогодні перелік підстав відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації й пільгову вислугу років має бути збережений: 1 місяць служби за 3 місяці.

Водночас у документі вилучено обмеження на вступ до державної служби, поліції й прокуратури лише за умови досвіду військової служби.

Новий законопроєкт прокоментував нардеп Ярослав Железняк.

"Сьогодні строк подачі альтернативних законопроєктів закінчився, тому напевно це весь перелік. Плюс, згідно Регламенту, з сьогодні можна вже починати розглядати закон. Як мінімум на Комітеті", - написав він у Telegram-каналі.

За його словами, наразі триває закрите обговорення у Спікера з фракціями по закону, а 10:00 вже призначений Комітет з питань оборони де і буде прийнято рішення по законопроєкту.

Варто зазначити, що наразі у Раді зареєстровано п'ять законопроєктів про мобілізацію - один урядовий та чотири альтернативних.

Ознайомитися з альтернативними законопроєктами можна за посиланнями:

Раніше ми писали, що нардепи розповіли, як мінятимуть правила мобілізації.

  • Вас може зацікавити:

Не лише питання солдатів: Зеленський висловився про мобілізацію в Україні

Чи можна мобілізувати чоловіків, які виїхали за кордон: детальне пояснення

Законопроєкт допрацюють: в Раді розповіли, коли голосуватимуть за зміни правил мобілізації