RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

"Хвороба Х": що це таке і чи готова Україна до можливої пандемії

У світі заздалегідь готуються до загадкової "Хвороби Х", що здатна миттю перетворитися на пандемію. Відомо, чи готові до такого розвитку подій українські фахівці.

Про такі деталі розповіли у представництві Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) в Україні.

Читайте також: В Україні виявили новий варіант коронавірусу: чим небезпечний "Арктур"

Як зазначив представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт, коли говорять про "Хворобу Х", то мають на увазі гіпотетичне захворювання, здатне будь-якої миті стати реальним та глобальним.

"Хвороба Х" - це гіпотетичне захворювання, яке включено у перелік можливих захворювань, що викликають пандемію. Коли це захворювання може стати реальним, невідомо. Можливо це буде наступного року, можливо через 10 років, а можливо і наприкінці століття. Але після пройдених пандемій, на зразок ковіду, ми засвоїли урок, що до подібних захворювань треба бути готовими заздалегідь", - пояснив він.

За його словами, "Хворобу Х" включено до списку захворювань, що можуть мати масштаби пандемії, окремим пунктом, ще з 2018 року, а загалом існує 150 різноманітних вірусів, які можуть нею стати. Проте який саме із цих вірусів стане збудником - невідомо. Через це вивчають віруси у лабораторіях, визначають різні штами та патогенність.

Зокрема, у Міністерстві охорони здоров’я України також готуються до можливих пандемій інфекційних хвороб, у тому числі "Хвороби Х".

"Україна є частиною глобального механізму. Політична та галузева співпраця - це те, що дозволяє нам всім підготуватися якомога краще. Зокрема, йдеться про оперативну розробку високоякісних діагностичних, терапевтичних засобів та вакцин. Зараз мова про 100 днів на випадок наступної епідемії", - розповіли у МОЗ.

Є три фактори, що є свідченням готовності системи охорони здоров’я до епідемій:

  • кадровий потенціал;
  • потужна лабораторна мережа з міжнародними стандартами;
  • глобальне партнерство.

У відомстві запевняють, що в Україні розвивають кожен із даних факторів. Щодо кадрового потенціалу, то за п'ять років 167 українських лікарів пройшли міжнародні навчання з польової епідеміології. Щороку зростає число інтернів, які йдуть навчатися на спеціальність "Eпідеміологія".

"Одна з найбільших глобальних загроз людства наразі - стійкість до антибіотиків. Щоб протистояти цій загрозі, лише за останні 2,5 роки кількість бактеріологічних лабораторій збільшилась в Україні майже вдвічі - з 37 до 69, посилено дозорний епіднагляд за антимікробною резистентністю (зокрема, у поранених під час війни)", - наголосили у Міністерстві охорони здоров’я.

Раніше ми писали, що на заході активно зростає число хворих на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції, які провокують ускладнення.

  • Вас також може зацікавити:

В Україні виявили новий варіант коронавірусу, який швидше вражає ослаблений імунітет

Високі ризики смерті: лікар пояснила, навіщо дорослим повторно вакцинуватися від правця та дифтерії

Вітрянка особливо небезпечна для дорослих: які ускладнення можуть бути